Na jaren van stilte duikt woord ‘sleaze’ weer op in Britse pers

Het is lang geleden dat corruptie en zelfverrijking door Britse politici zo nadrukkelijk werden genoemd in de pers.

Vergeleken bij wat in sommige mediterrane landen plaatsheeft, stelt het weinig voor. Maar gerommeld wordt er wel degelijk. Zo hebben diverse Britse politici, merendeels van Labour, de afgelopen maanden moeten toegeven dat ze op onrechtmatige wijze giften hebben aangenomen.

Bewijzen dat er geld in eigen zak is gestoken, zijn er niet. Maar het feit dat donaties verborgen zijn gehouden – in Groot-Brittannië moeten die worden geregistreerd – of te laat zijn aangemeld, wordt zeer hoog opgenomen.

Het kostte de minister van Sociale Zaken, Peter Hain, onlangs zelfs zijn baan. Hij verzuimde tijdig te melden dat hij 140 duizend euro had aangenomen voor zijn geflopte campagne voor het partijvoorzitterschap. Het geld bleek bovendien te zijn overgemaakt via een obscure denktank.

Zoons als 'onderzoekers'
Ranziger is de kwestie rond Derek Conway. Deze conservatieve parlementariër, voorheen directeur van een stichting die zich het lot van katten aantrekt, blijkt zijn zoons Freddie en Henry te hebben ingehuurd als ‘onderzoekers’. Ze bleken echter geen enkele tegenprestatie te hebben geleverd voor de toelage van tienduizenden euro’s aan belastinggeld.

De zaak heeft bovendien opnieuw de aandacht gevestigd op Michael Martin. Omstreden was hij al, maar de corpulente voorzitter (speaker) van het Lagerhuis heeft verdere imagoschade opgelopen door de zachte aanpak van zijn vriend Conway.

Familiereis
Pas na zware druk ontnam hij Conway diens plek in een voorname parlementscommissie. Martin wekt voorts de schijn dat hij niet zit te wachten op onderzoeken naar uitgaven van parlementariërs, een onderwerp dat al langer op de agenda staat.

Zijn positie is er niet sterker op geworden sinds afgelopen weekend bleek dat Martin een familiereisje heeft helpen bekostigen met airmiles die hij in functie verdiende. Vorig jaar bleek ook dat zijn vrouw 6.500 euro aan taxikosten had gedeclareerd voor het doen van boodschappen. Mevrouw Martin, die geen officiële functie heeft, kostte de schatkist tevens tienduizenden euro’s aan vliegtickets.

Krediet
Hoewel het krediet van Martin hierdoor gestaag opraakt, zullen zijn critici hem nog even moeten dulden. Het Britse Lagerhuis kent vreemd genoeg geen procedure om zijn voorzitter tussentijds te lozen.

Ook elders in het Verenigd Koninkrijk spelen affaires. Maandag moest Ian Paisley jr., minister in de Noord-Ierse regering, aftreden. De zoon van de gelijknamige militante dominee, tegenwoordig premier, heeft uitvoerig onder één hoedje gespeeld met een projectontwikkelaar door voor hem te lobbyen. Aanvankelijk ontkende Paisley deze Seymour Sweeney te kennen, maar later bleek hij een huis van hem te hebben gekocht.

De Paisleys blijken bovendien met publiek geld een kantoor te hebben gehuurd van de projectontwikkelaar, tegen een prijs die ver boven de gebruikelijke huur ligt.

Peter Hain legt in Londen een verklaring af aan de pers nadat hij is opgestapt als minister van Sociale Zaken (24 januari). (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden