Na historische formaliteit is Clinton nu echt, definitief, de kandidaat

Hillary Clinton is dinsdagavond officieel als eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis genomineerd voor het presidentschap. Op de tweede dag van de Democratische Conventie in Philadelphia droeg haar voormalige rivaal Bernie Sanders haar voor voor de nominatie.

Gedelegeerden reageren op de nominatie van Hillary Clinton. Beeld epa

Met die historische formaliteit is zijn race, nu echt, definitief, afgelopen. Steunen jullie deze motie, was de vraag, na Sanders' voordracht, en daarop volgde een oorverdovend 'aye'. Sanders viel zijn vrouw in de armen, het applaus was daverend; onder de tonen van Happy van Pharrell Williams en met beelden van vuurwerk op de schermen werd het belangrijkste besluit van de politieke vierdaagse in Philadelphia genomen.

Daarna kwam nog een hele sliert sprekers, tot Bill Clinton om tien uur op het podium verscheen en, in een lang verhaal met zuidelijke accenten, een liefdevol portret schilderde van zijn vrouw, vanaf de eerste ontmoeting. Hij zei dat Hillary echt is, en geen cartoonfiguur zoals Trump. 'En gefeliciteerd: jullie hebben de echte gekozen.'

De tekst gaat verder onder de video.

Liveblog
Lees in het liveblog terug wat er van minuut tot minuut gebeurde op de tweede dag van de Democratische conventie. Van Bernie-boosheid tot Hillary-liefde.

Changemaker

Aan de nominatie van 'changemaker' Clinton ging eerder die avond een telling vooraf: elke staat mocht zeggen hoeveel gedelegeerden voor Sanders en hoeveel er voor Clinton waren, op basis van de voorverkiezingen (en de voorkeur van de supergedelegeerden). De uitslag was dus vooraf bekend: 2.814-1.893, of daaromtrent.

Acht jaar geleden, toen Clinton van Obama verloor, gaf zij zich al voor deze telling gewonnen en werd Obama dus automatisch unaniem voor de nominatie voorgedragen. Nu deed Sanders dat niet: hij wilde nog één keer laten zien hoe succesvol zijn campagne was geweest. De telling leidde tot vocaal supportersgeweld: de beide kampen roerden zich luidruchtig. Maar toen kreeg Sanders namens zijn thuisstaat Vermont het laatste woord, en verzocht hij alsnog te stoppen met tellen en tot een stemmen-stemming over te gaan.

De tekst gaat verder onder de video.

Bill Clinton stapt het podium op. Beeld reuters

Tape over de mond

Het ja was zoveel harder dan het minimale nay dat Clinton alsnog zo goed als unaniem werd genomineerd. Met deze slimmigheid kreeg Sanders de eer die hem toekwam, en leek de partij na een harde race toch grotendeels tot eenheid te zijn gesmeed. Maar zeker niet volledig. Enkele tientallen Sanders-gedelegeerden liepen na de nominatie boos de zaal uit, om daarna met tape over hun mond te protesteren tegen het systeem.

Buiten de veiligheidszone was het rumoer groter. Daar trokken Bernie-or-Bust en Black Lives Matter en pro-Palestijnse betogers samen op naar het stadion, waar een Israëlische vlag werd verbrand en een paar demonstranten even slaags raakten met omstanders. Binnen brak Hillary Clinton intussen door een visueel glazen plafond.

Bernie Sanders-aanhangers zijn boos nadat Hillary Clinton is genomineerd. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.