NieuwsCijfers RIVM

Na het weekeinde telt RIVM opeens een recordaantal doden

Het aantal geregistreerde doden is dinsdag opgelopen met 234: het hoogste aantal sinds het begin van de crisis, en twee keer zo veel als op maandag. Het totaal aantal sterfgevallen door het coronavirus komt daarmee op 2.101.

Beeld ANP

De cijfers geven een licht vertekend beeld omdat artsen op dinsdag nog sterfgevallen van het weekeinde doorgeven aan het RIVM. Op dinsdagen vallen de sterfgevallen door deze late administratieve verwerking daardoor betrekkelijk hoog uit, aldus het RIVM in een nadere toelichting. Vooral in Noord-Brabant en Limburg waren veel sterfgevallen.

Het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van een coronabesmetting liep het afgelopen etmaal op tot 292, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren dit er 260. Ook hier speelt het weekendeffect omdat patiënten soms tot maandag wachten voordat ze naar het ziekenhuis gaan.  Er zijn in totaal 7.427 Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

De werkelijke aantallen sterfgevallen en ziekenhuisopnamen liggen hoger omdat het RIVM alleen patienten meetelt waarbij officieel covid-19 is vastgesteld. Nederland voert nog altijd weinig tests uit, al is het de bedoeling om vanaf deze week vooral zorgpersoneel vaker te testen. Het RIVM meldde 777 nieuwe besmettingen, relatief weinig, wat kan komen doordat er in het weekend minder getest is.

Intensive care

De toestroom van intensive care patiënten neemt nog steeds af. Maandag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nog dat er 24 ic-bedden meer in gebruik waren, dinsdag nam dat aantal met slechts 15 bedden toe. Het aantal patiënten dat nieuw naar intensive care gaat ligt wel iets hoger, maar door sterfte of herstel komen er ook weer bedden vrij.

In totaal hebben er nu 1.424 coronapatiënten intensive care-zorg nodig, enkele tientallen daarvan liggen in een Duits ziekenhuis. Vooralsnog is er in Nederland nog genoeg capaciteit, er zijn nu 2.400 bedden beschikbaar, waarvan zo’n 1.900 voor ic-patiënten.

Er zijn nu 107 patiënten van de intensive care overgeplaatst naar een reguliere ziekenhuisafdeling of zelfs voldoende hersteld om naar huis te gaan. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting NICE. Tot nog toe zijn 323 patiënten overleden op de intensive care.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden