Na 'Het Lek' wil Kamer nieuwe wetgeving

'Een politiek drama', 'zuur', 'bitter' , 'teleurstellend'. De Tweede Kamer kwam vandaag woorden tekort om te betreuren dat 'Het Lek' uit de commissie-Stiekem voor altijd onbekend zal blijven. Nagenoeg alle partijen willen snel de wetgeving aanpassen om vervolging voortaan beter mogelijk te maken.

Frank Hendrickx
Voorzitter Carola Schouten van de commissie Stiekem overhandigt het verslag aan de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op 20 januari. Beeld anp
Voorzitter Carola Schouten van de commissie Stiekem overhandigt het verslag aan de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op 20 januari.Beeld anp

De fractievoorzitters, die als leden van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) de hoofdrol speelden in de affaire, schitterden door afwezigheid bij het debat over de vergeefse speurtocht naar het lekken van vertrouwelijke informatie uit die zogenoemde commissie-Stiekem. 'Gewone' Kamerleden kregen de ondankbare taak om in debat te gaan met de onderzoekscommissie-Schouten, die er niet slaagde om nieuwe feiten boven water te halen. 'De commissie-Doofpot', oordeelde VNL-Kamerlid Louis Bontes.

Sommige partijen hebben de hoop nog niet helemaal opgegeven dat 'Het Lek' toch nog tegen de lamp loopt. Zo opperden SP en SGP dat de inlichtingendiensten desnoods zelf onderzoek moeten doen naar de fractievoorzitters. En de PVV eist dat het onderzoeksrapport van de rijksrecherche publiek wordt, zodat dat iedereen kan zien welke fractievoorzitters 'in beeld' waren als verdachte.

'Met minder nemen wij geen genoegen,' aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. 'Als de vertrouwelijkheid wegvalt, zullen buitenlandse diensten geen informatie meer delen. De fractievoorzitter die lekte, heeft keihard de veiligheid van Nederland op het spel gezet.'

Verouderde wetgeving

De commissie onder leiding van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zal morgen antwoorden op de vragen vanuit de Kamer. De zeven parlementariërs in die commissie moesten als rechercheurs aan de slag nadat was gebleken dat het OM niet bevoegd is om een Kamerlid te vervolgen wegens een ambtsmisbruik. Eerder hadden de fractievoorzitters wel aangifte gedaan bij de politie wegens lekken uit de door hun bemande commissie-Stiekem.

De commissie-Schouten bleek uiteindelijk geen enkel opsporingsmiddel te hebben om de waarheid boven water te krijgen. Bovendien is het volgens staatsrechtsgeleerden dubieus dat Kamerleden een strafrechtelijk oordeel moeten vellen over hun eigen fractievoorzitters. De Kamer had om die reden al in 2010 het advies gekregen om de verouderde wetgeving aan te passen. Daar werd nooit wat mee gedaan.

'Dat mogen we ons allemaal aanrekenen,' aldus CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Bijna alle partijen willen dat de wetgeving nu zo snel mogelijk wordt gemoderniseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden