NieuwsCoronavirus in Iran

Na het bagatelliseren schiet Iran nu in paniekstand over coronavirus

In wanhopige pogingen de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Iran in te dammen, neemt het regime in paniek maatregelen. Tegelijkertijd zou het proberen de ernst van de situatie onder de pet te houden.

Sacha Kester
Brandweermannen en gemeentewerkers desinfecteren een straat in Teheran.  Beeld AFP
Brandweermannen en gemeentewerkers desinfecteren een straat in Teheran.Beeld AFP

Iran is na China het land waar de meeste slachtoffers zijn gevallen: volgens de officiële tellingen zijn 4.747 mensen besmet en zijn er 124 patiënten overleden – maar er zijn aanwijzingen dat dit er veel meer kunnen zijn.

Ook in de politieke top zijn snoeiharde klappen gevallen. Zeker 23 parlementariërs zijn besmet, evenals een van de vicepresidenten, Masoumeh Ebtekar, en de viceminister van Volksgezondheid Iraj Harirchi . Een adviseur van de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, is aan de ziekte overleden.

Bagatelliseren

Eén van de redenen waardoor het land zo hard wordt getroffen, is dat het regime in eerste instantie op zijn handen heeft gezeten en de risico’s bagatelliseerde. Half februari zeiden de leiders nog vol zelfvertrouwen dat corona geen enkel probleem zou vormen in Iran, en snoefden ze dat zij wel gezichtsmaskers konden exporteren naar China.

Op 19 februari werden de eerste gevallen in de heilige stad Qom bevestigd, maar tijdens deze cruciale eerste dagen van de uitbraak, werd de oproep om mensen met ziekteverschijnselen in quarantaine te houden, met klem afgewezen. Op 21 februari werden er in het land verkiezingen gehouden en werden mensen aangemoedigd vooral hun stem uit te brengen.

Iraniërs dragen mondkapjes en wandelen langs een poster die mensen waarschuwt geen handen te schudden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Beeld AFP
Iraniërs dragen mondkapjes en wandelen langs een poster die mensen waarschuwt geen handen te schudden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.Beeld AFP

Nu heeft het virus zich door het hele land verspreid – alle provincies zijn getroffen – en worden er wel maatregelen getroffen. Voor het eerst sinds de revolutie in 1979 is er in de grote steden geen vrijdaggebed gehouden en grote sport- en culturele evenementen zijn geschrapt. Meer dan 54 duizend gevangenen zijn tijdelijk vrijgelaten om verspreiding van het virus in de overvolle gevangenissen te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bovendien voorgesteld om 300 duizend militieleden van deur tot deur te laten gaan om huizen te ontsmetten.

Scholen en universiteiten blijven in elk geval dicht tot 20 maart, wanneer het Perzisch nieuwjaar wordt gevierd. Burgers wordt afgeraden voor dit feest naar familie af te reizen en op de wegen tussen grote steden worden controleposten ingericht. Daarnaast wordt erop aangedrongen zo weinig mogelijk papiergeld te gebruiken, omdat het virus ook op deze manier verspreid kan worden.

Veel hoger

Ondertussen zijn er sterke aanwijzingen dat het aantal besmettingen, evenals het aantal doden, veel hoger ligt dan de officiële cijfers. De Amerikaanse krant de Washington Post heeft van een activist data van zo’n twaalf ziekenhuizen in de Iraanse hoofdstad Teheran gekregen en alleen die zouden bij elkaar al 80 doden hebben geteld. Volgens een studie van de beschikbare data door een werkgroep van de Universiteit van Toronto zouden er in Iran 18 duizend besmettingen kunnen zijn.

De New York Times meldt dat veiligheidsagenten bij ziekenhuizen erop toezien dat personeel geen informatie doorgeeft en sprak via de telefoon een patholoog die zei dat er was gedreigd met arrestatie en verhoor als zij iets naar de media zouden lekken. ‘Schandalig’, zegt de arts. ‘Door hier een veiligheidsissue van te maken, komt er nog meer druk te liggen op artsen en medische teams en wordt er een omgeving van chaos en angst gecreëerd.’

Ondertussen zijn de heilige plaatsen in Qom, waar dagelijks duizenden mensen op af komen, nog niet gesloten. ‘Sommige radicale figuren geloven dat het een schande zou zijn als dit gebeurt vanwege een ziekte’, zegt de voormalige Iraanse vicepresident Mohammad Ali Abtahi tegen de Financial Times. ‘Er zijn zelfs mensen die denken dat zij hun loyaliteit aan de islam bewijzen door nu naar Qom te reizen.’

De tombes van heiligen die hier staan, worden elk jaar door miljoenen mensen gekust en aangeraakt. Er doen enkele video’s de ronde waarin mannen de tralies rond een tombe aflikken om te laten zien dat zij het coronavirus niet vrezen. Dat is echter niet de bedoeling: parlementariër Hasan Nowrozi heeft gedreigd dat deze mensen 2 maanden tot 2 jaar cel riskeren en tot 74 zweepslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden