Nieuws

Na Georgia wordt stemmen ook in Florida moeilijker door nieuwe kieswet

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag zijn handtekening gezet onder een nieuwe kieswet die nieuwe barrières opwerpt tegen het stemmen. Onlangs besloot de aangrenzende staat Georgia, eveneens onder leiding van de Republikeinen, ook een nieuwe kieswet in te voeren die het voor sommige bevolkingsgroepen lastiger maakt om hun stem uit te brengen.

Aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de gouverneur van Florida Ron DeSantis in de rij voor het evenement Fox & Friends, donderdag in Palm Beach. DeSantis tekende daar een nieuwe kieswet. Beeld AP
Aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de gouverneur van Florida Ron DeSantis in de rij voor het evenement Fox & Friends, donderdag in Palm Beach. DeSantis tekende daar een nieuwe kieswet.Beeld AP

Gouverneur van Florida Ron DeSantis ondertekende de wet donderdag in Palm Beach, waar oud-president Donald Trump tegenwoordig woont. DeSantis zorgde voor consternatie onder Amerikaanse media door alle televisiezenders behalve het rechtse Fox News te weren bij de ondertekening.

Gouverneur van Florida Ron DeSantis. Beeld REUTERS
Gouverneur van Florida Ron DeSantis.Beeld REUTERS

De nieuwe kieswet in de zuidoostelijke staat is vorige week goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van Florida. Deze zorgt onder meer voor strengere regels omtrent het stemmen per post, waarvan Trump zonder enig bewijs steevast beweert dat het verkiezingsfraude in de hand werkt en hem de verkiezingen heeft gekost. Kiezers in Florida moeten een briefstembiljet voortaan via de post aanvragen, wat volgens deskundigen vooral de Republikeinen ten goede komt. DeSantis zei donderdag dat met de nieuwe wet voorkomen wordt dat er massaal stembiljetten via de post verstuurd worden.

Florida is een van de vele Amerikaanse staten die kieswethervormingen doorvoeren na de buitengewoon polariserende verkiezingen eind vorig jaar. Volgens critici zijn die hervormingen bedoeld om groepen kiezers uit te sluiten van de stembusgang, en dan vooral minderheden. In Georgia leidde de nieuwe kieswet tot luid protest. Onder anderen president Biden en veel grote bedrijven hadden geen goed woord over voor de hervormingen in die staat, die bij de afgelopen presidentsverkiezingen en Senaatsverkiezingen verrassend naar de Democraten ging.

Linda Stewart, een Democratisch lid van de Senaat van Florida, beschuldigde de Republikeinen ervan partijpolitiek te bedrijven met de nieuwe kieswet. Meerdere organisaties hebben al rechtszaken aangespannen om de nieuwe kieswet van tafel te krijgen. Patricia Brigham, van de League of Women Voters of Florida, stelt dat de nieuwe kieswet slecht uitpakt voor ouderen, mensen met een beperking, studenten en etnische minderheden. ‘De wetgeving is ondemocratisch, ongrondwettelijk en on-Amerikaans’, aldus Brigham.

Aanhangers van DeSantis bij de ondertekening van de wet. Beeld AP
Aanhangers van DeSantis bij de ondertekening van de wet.Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden