CoronavirusDalende olieprijs

Na Europese beurzen daalt ook Wall Street stevig

De handel op Wall Street werd maandag bij de opening stilgelegd, omdat de koersen direct met 7 procent daalden. De Dow kelderde bij de opening met 1.884 punten nadat de beurzen in Europa al diep in de rode cijfers stonden door een giftige cocktail van de angst voor corona en een ineenstorting van de olieprijs.

Peter de Waard
Beurshandelaren op Wallstreet zien hoe maandagochtend de koersen enorm kelderen.  Beeld AP
Beurshandelaren op Wallstreet zien hoe maandagochtend de koersen enorm kelderen.Beeld AP

De Newyorkse beurs legt bij grote koersdalingen de handel tijdelijk stil. Als de daling meer is dan 20 procent, wordt de handel de hele dag stilgelegd. Maandagochtend lag de handel voor het eerst sinds december 2008 een kwartier stil.

De Europese beurzen kregen maandag een ongekend zware klap na al tweeënhalve week van grote dalingen. De AEX opende nog eens 5,2 procent lager en stond om 14.45 uur op 486,82 – een verlies van 8,3 procent ten opzichte van vrijdag. Shell opende 22 procent lager en stond na de middag op een koersverlies van 15 procent. Ook de banken ING en ABN Amro leden zware koersverliezen.

Sinds 19 februari was de Amsterdamse AEX-index al 13 procent gedaald van 629 naar 531 vrijdag. Nu is de totale daling al 20 procent, waarbij gesproken kan worden van een krach of bear-market.

Oorzaak is de recessievrees door het coronavirus, gecombineerd met een gekelderde olieprijs door ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland over het verminderen van de productie.

De olieprijs zakte vannacht met 30 procent van 46 dollar naar even boven de 30 dollar, nadat Russen en Saoedi’s besloten een prijzenoorlog te beginnen. Begin dit jaar kostte een vat olie nog 68 dollar per vat, hetgeen betekent dat de olieprijs meer dan is gehalveerd. Deze plotselinge daling voedde de crisissfeer op de beurzen die er al heerste door het coronavirus. Later herstelde de olieprijs zich enigszins tot 35 dollar.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei vanmorgen dat Europa een stevig pakket stimuleringsmaatregelen nodig heeft om de impact van het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden. Volgens hem zal tijdens de komende bijeenkomst met de Europese collega’s op 16 maart gesproken worden over de grootte van het stimuleringspakket. De Italiaanse regering zal de uitgaven verder verhogen om de economische impact van de uitbraak van het coronavirus te compenseren. Premier Giuseppe Conte sprak maandag van een ‘massale shocktherapie’. ‘We zullen hier niet stoppen. We zullen een massale shocktherapie gebruiken. Om uit deze noodsituatie te komen, zullen we alle menselijke en economische bronnen aanwenden’, zei Conte. Italië moet eigenlijk bezuinigen vanwege de hoge staatsschuld, maar daar wordt nu waarschijnlijk een uitzondering op gemaakt.

Europese flexibiliteit

Conte zei verder dat de Italiaanse overheid de flexibiliteit waarin de Europese begrotingsregels voorzien, ‘volledig’ zou gebruiken. Minister van Economie Zaken Roberto Gualtieri heeft vorige week ongeveer 7,5 miljard euro toegezegd om de economische gevolgen van de grootste uitbraak van het coronavirus in Europa op te vangen. Het Italiaanse begrotingstekort zal daardoor dit jaar stijgen van 2,2 procent naar 2,5 procent.


De Aziatische beurzen doken maandag al eerder omlaag door toenemende zorgen over de impact van het coronavirus op de economie, en over de olieproductieoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De beurs in Tokio daalde met 5,5 procent, die in Sydney met 7,3 procent en die in Seoel 4,4 procent.

Saoedi-Arabië heeft de oliekraan opengedraaid vanwege een ruzie met Rusland, waardoor de olieprijs met 30 procent is gezakt. Een vat ruwe olie kostte kort na het opengaan van de Aziatische beurzen iets meer dan 30 dollar. Dat is de grootste prijsdaling sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991.

‘Normaal gesproken zou dit niet zo’n grote impact hebben, maar doordat iedereen toch al gespannen is, zijn beleggers bang en zien we paniek op de markten’, zei Michael McCarthy van het Britse CMC Markets tegen persbureau Reuters.

Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, energieminister van Saoedi-Arabië, arriveert op de Opec-vergadering in Wenen, waar besloten werd tot een productieverlaging. Beeld AFP
Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, energieminister van Saoedi-Arabië, arriveert op de Opec-vergadering in Wenen, waar besloten werd tot een productieverlaging.Beeld AFP

Straffen

Saoedi-Arabië wil Rusland straffen, omdat Moskou afgelopen weekeinde niet mee is gegaan met een voorstel van de Opec. Deze organisatie van olieproducerende landen had een extra vergadering ingelast omdat er vanwege de uitbraak van het coronavirus veel minder vraag is naar olie. Hierdoor is de prijs van de olie flink verlaagd, en de Opec besloot de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen om die prijsdaling te stoppen. Maar Rusland, dat geen lid is van de Opec, ging hier niet in mee.

Moskou heeft laten weten nu ook zo veel mogelijk olie te gaan oppompen. ‘Alle voorspellingen zijn in één klap waardeloos geworden’, zei Jonathan Barratt van Probis Securities in Sydney tegen persbureau Reuters. ‘Dit wordt een prijzenoorlog om omzet veilig te stellen.’

De belangrijkste informatie over het coronavirus

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels is ook Nederland besmet met het coronavirus. In dit dossier leest u alles wat we schrijven over het virus.

Bij 264 Nederlanders is het coronavirus vastgesteld, drie personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Een groot deel van Italië gaat op slot, een kwart van de bevolking wordt getroffen door de noodmaatregel. Het laatste nieuws in dit liveblog.

Veel lege klassen in Brabant: ‘Kinderen begroeten leerkracht met voetjes of ellebogen’

Ter voorbereiding op een mogelijke crisissituatie zoals in China of Italië heeft de vereniging van intensive care-artsen maandag een ‘draaiboek pandemie’ aan de leden gestuurd. ‘In het uiterste geval kunnen we mensen van ­ouder dan 80 niet meer opnemen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden