Na euforie heerst er weer rust in Istanbul

Bij het Cumhuriyet Aniti, het monument voor de republiek, op het centrale Taksimplein in Istanbul, lopen op de zonnige woensdagochtend drie cameraploegen elkaar voortdurend in de weg....

Van onze verslaggever

ISTANBUL

Dus doen de iets te gebruinde presentator, een jeugdige Hans van der Togt-kloon, en zijn kompanen hun uiterste best nog enige spanning in de beelden te brengen. De camera zwenkt heen en weer tussen Van der Togt en een politieman die duidelijk opgelaten voortdurend met zijn ring tegen de loop van zijn machinepistool tikt.

Ook de Italiaanse collega's van de RAI hebben een vergeefse gang naar Taksim gemaakt, terwijl de derde ploeg waarschijnlijk afkomstig is van een lokaal televisiestation, waarvoor de aanwezigheid van buitenlandse tv-ploegen nieuws is. De camera blijft tenminste meer gericht op de blonde Zweedse cameravrouw dan op de zich vervelende politiemensen.

Het Droste-effect wordt nog versterkt door een vierde ploeg die, onopgemerkt door de drie andere, zijn werk doet vanaf een hoge muur. Daar staan twee politiemensen die nauwgezet alles vastleggen wat er beneden gebeurt.

Het wil maar niet spannend worden, ofschoon de politie kennelijk met het oog op mogelijke protestacties van Koerden een bescheiden pantserwagen en een waterkanon heeft laten aanrukken. Beide zijn wit gespoten, zodat het in de verte lijkt of een VN-vredesmacht op het plein is neergestreken.

De voorbijgangers kijken wat verwonderd naar de plotse buitenlandse belangstelling. Normaal schieten hier alleen wat toeristen hun fotorolletjes leeg op het monument dat de Turkse leider Atatürk door een Italiaanse architect liet neerzetten. Maar het perkje rond het bouwsel is met rood-witte tape afgezet en toeristen zijn er half februari meestal niet.

Ofschoon de Amerikaanse tv-zender CNN beelden vertoonde van feestende Turken die zich blij maakten over het oppakken van de PKK-leider, is er een dag later in het centrum betrekkelijk weinig meer te merken van euforie. 'Iedereen denkt nu wel dat het hier dik feest is, maar Turken gaan alleen massaal de straat op als ze boos zijn', zegt een buitenlandse waarnemer gekscherend.

Niettemin heerste de avond tevoren een uitgelaten stemming. De Turkse vlag, altijd al een vast onderdeel van het straatmeubilair, was massaal uitgestoken.

Tot veel ongeregeldheden tussen Turken en Koerden in Istanbul kwam het niet. Hier en daar werden door boze en wanhopige Koerden enkele auto's omgeduwd.

Alle kranten brachten natuurlijk gisterochtend op de voorpagina het nieuws dat de gehate 'Apo' eindelijk in Turkse handen is. De Turkish Daily News noemde het zelfs 'de tweede grote daad' van premier Bülent Ecevit, die in 1974 verantwoordelijk was voor de Turkse invasie op het eiland Cyprus en 'daarmee voorkwam dat tienduizenden Turks-Cyprioten werden afgeslacht door de Grieken'.

De gevoelens van trots en opluchting die vallen te beluisteren, worden slechts geëvenaard door de houding 'van die infame Grieken' die volgens het commentaar van de Turkish Daily News nu wel aan den lijve zullen ondervinden 'wat het betekent om het bed te delen met terroristen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden