Na elf maanden werkloosheid weer gestegen

Amsterdam -De werkloosheid is in februari voor het eerst in elf maanden licht gestegen. Nederland telde vorige maand 400 duizend werklozen, 2.000 meer dan in januari. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.


De onverwachte toename komt geheel voor rekening van mannen in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar. Het werklozenbestand in die groep groeide met 5.000 personen. Het aantal werklozen onder jongere en oudere mannen daalde in februari juist. Ook vrouwen zaten minder vaak zonder werk. Procentueel gezien bleef de werkloosheid gelijk: 5,1 procent.


Het CBS kan de lichte stijging niet onmiddellijk verklaren. CBS-econoom Michiel Vergeer oppert dat die te maken heeft met de aanhoudende malaise in de bouwnijverheid. 'De bouw is toch typisch een mannenzaak. Vorig jaar gaven de gemeenten 15 procent minder bouwvergunningen af dan in 2009. Daaruit kun je afleiden dat er dit jaar nog minder gebouwd gaat worden.'


In 2010 daalde de werkloosheid nog met gemiddeld 5.000 personen per maand. Het Centraal Planbureau heeft voorspeld dat het cijfer zich in 2011 rond de 400 duizend zal stabiliseren. De verminderde daling in januari (min 3.000) en de stijging in februari passen goed bij die verwachting, aldus Vergeer.


Merkwaardig is dat het UWV, de uitkeringsinstantie die het aantal WW-uitkeringen bijhoudt, gisteren gewag maakte van een daling van het aantal werkloze bouwvakkers in februari. Vergeer verklaart dit uit de omstandigheid dat het UWV zijn cijfers niet voor seizoensinvloeden corrigeert en het CBS wel. In de maand januari stijgt het aantal werkloze bouwvakkers altijd flink omdat veel bouwcontracten aan het eind van het jaar aflopen. Het UWV telde in februari 16.357 mensen die werk zochten in de bouw. Dat waren er zo'n 800 minder dan de maand ervoor, maar dat zou dus aan de januaripiek kunnen liggen.


Volgens het UWV is er toch meer aan de hand. Een woordvoerder wijst erop dat in februari 2009 en 2010 het aantal bouwvakkers in de WW ten opzichte van januari verder steeg, terwijl dat dit jaar dus is gedaald. 'Wij hebben daarom de indruk dat het toch iets beter gaat in de bouwnijverheid dan een jaar geleden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden