Nieuws

Na eerste tropische dag, vanavond zware onweersbuien en code geel

Donderdag is de eerste tropische dag van het jaar, maar vanavond slaat het weer om. Vanaf donderdagnacht worden zware onweersbuien verwacht. In grote delen van Nederland geldt dan code geel.

Onweersbuien maken donderdagavond een einde aan de warmterecords in juni. Beeld Joris van Gennip
Onweersbuien maken donderdagavond een einde aan de warmterecords in juni.Beeld Joris van Gennip

Om 13.50 uur werd in De Bilt een temperatuur van 30,3 graden gemeten. Daarmee mag deze dag als tropisch worden bestempeld. Er is sprake van een tropische dag als op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt 30,0 graden of meer wordt genoteerd. De temperatuur bleef daar woensdag steken bij 28,9 graden.

In het Limburgse Ell werd woensdag 31,6 graden gemeten. Dat is de hoogste meting in 104 jaar op 16 juni daar en een evenaring van het landelijke record. Bovendien bleef het lang warm en dat was te merken in de slaapkamer. In de nacht was het minimaal 20 graden en daarmee mag officieel gesproken worden van een ‘tropennacht’, voor het eerst ooit op 17 juni. Zulke klamme nachten zijn sowieso zeldzaam voor juni, ze komen vaker voor in juli en augustus.

Donderdag blijft het warm, volgens de site weer.nl kan de temperatuur in Limburg en het oosten van het land oplopen tot 35 graden. Dat zou een nieuw warmterecord betekenen.

Maar ’s avonds barst het los. Zoals wel vaker na langere periodes van warmte, worden er zware onweersbuien verwacht. Die trekken noordwaarts over het land en kunnen gepaard gaan met zwarte windstoten, hagel en regen. Vanaf elf uur geldt code geel in Zeeland en Noord-Brabant, in de nacht voor Midden- en Noord-Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden