Na een zware week is brons ook heel mooi

LONDEN - Zeilen / 470 vrouwen


Zeilster Lobke Berkhout was vier jaar geleden, na het winnen van olympisch zilver in Qingdao, de vrouw die nog een keer alles op alles wilde zetten voor de medaille die nog mooier was. Het volkslied van Australië klonk in China en drievoudig wereldkampioen Berkhout dacht: 'Er is nog een treetje hoger.'


Ze vond na het stoppen van haar stuurvrouw Marcelien de Koning een nieuwe partner in Lisa Westerhof, een pilote bij de KLM die nog een keer alles op zeilen wenste te zetten. Het geroutineerde duo werd in 2009 als een wonderteam aangekondigd en bevestigde die reputatie door in Kopenhagen wereldkampioen te worden. Die prestatie werd een jaar later, voor de kust van Scheveningen, herhaald. Het treetje hoger leek meer dan haalbaar.


In de olympische regatta van Weymouth konden de Nederlandse vrouwen hun superioriteit in de 470 niet bevestigen. Westerhof en Berkhout werden vrijdag derde in de klasse waarin zij eens heersten. Het leek geen pijn te doen. Het brons van Weymouth werd aan de kade gevierd alsof er niets mooiers bestond.


Ergens op dag 3 of dag 5 - met de klasseringen 18 en 20 - moeten de twee zich bij de nederlaag hebben neergelegd. Bij de achttiende plaats van zondag was de wind weggevallen op de baan vlak voor de kust. Het was een zware streep door de rekening. Woensdag, bij race 10, werd een windkracht van zes knopen (11 kilometer per uur) gemeten. De Nederlandsen zakten naar plaats 20.


Westerhof en Berkhout kwamen er eerlijk voor uit in de aanloop naar de Spelen. Zij hoopten op Nederlands weer aan de Britse kust. 'Laat het maar regenen', sprak Berkhout. Buien geven extra wind, haar weertje.


Het pakte anders uit in het graafschap Dorset. Voor het Nederlandse duo werd de finale - de medaillerace met dubbeltelling - een gevecht om het brons aan boord te houden. De wind was slap. Bij de eerste boei lagen de Franse concurrenten Lecointre en Geron vier plaatsen voor. Er mocht geen boot tussen hen liggen.


Bij het eerste voordewindse rak was er een strafrondje voor Westerhof-Berkhout. Ze vochten knap terug en eindigden in de ingekorte finale - de wind viel snel weg - precies een plaats (6 om 5) achter Frankrijk over de finish. Die prestatie verzekerde hen van olympisch brons.


Het goud was voor de Nieuw-Zeelandse vrouwen Aleh en Powrie. Zij lieten zien waarom zij de voorbije jaren al drie keer de Sail for Gold, de wereldbeker van Weymouth, hadden gewonnen. Alleen het in 2011 geformeerde Britse koppel Mills-Clarke kon hen tot de laatste dag bijhouden.


De blijdschap was alom aanwezig. Westerhof (30) noemde de vrijdag van Weymouth 'de mooiste dag van mijn leven.' Ze sprak van een grillige serie die was ingezet met een overwinning, vorige week vrijdag, maar die nooit stabiliteit in de klasseringen had gebracht. Haar trefwoord: 'Opluchting.'


Berkhout (31) was steeds op zoek geweest naar de gewenste flow. Vorig jaar werd het duo getroffen door ziekte. Westerhof viel toen lang uit door de ziekte van Pfeiffer. De samenwerking bleek af en toe minder vertrouwd dan gewenst. Bij de WK van 2011, in Perth, vloeiden tranen. Het Nederlandse duo werd tiende en verloor veel zelfvertrouwen.


Dit jaar werden de wereldbekers van Miami en Hyères gewonnen. Bij het WK in Barcelona was er een derde plaats. Even later brak Berkhout haar duim. Er was sprake van wisselvalligheid, waarvoor nog eens een update van de olympische voorbereiding, het Roadbook naar Londen, werd geschreven.


Alle geïnvesteerde energie was uiteindelijk goed voor brons. Berkhout (31) was er blij mee. 'Het voelde aan als goud toen we over de finish gingen. Meer konden we immers niet meer winnen. Het was het hoogst haalbare. Geweldig dat het is gelukt.'


Voor het Watersportverbond kwam de medaille als een verlossing. Er was in het kostbare prestatieplan ingezet op drie medailles in Weymouth. Dorian van Rijsselberge (goud), Marit Bouwmeester (zilver) en Westerhof-Berkhout zorgden voor die oogst. Opvallend is dat sinds 1936 (Daan Kagchelland) het goud altijd is gewonnen door de plankzeilers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden