Na een week verstuurt politie Vermist Kind Alert voor Orlando Boldewijn - is dat te laat?

Ruim een week geleden, op zondag 18 februari, verdween de 17-jarige Orlando Boldewijn. Hij had die dag een afspraak met een 20-jarige jongen die hij had ontmoet via Grindr, een datingapp voor homo's. De jongen zette hem af in de Haagse wijk Ypenburg. Vanuit Ypenburg zou Orlando terugreizen naar zijn woonplaats Rotterdam. Hij kwam nooit aan.

null Beeld Vermist Kind Alert
Beeld Vermist Kind Alert

Orlando is minderjarig. Een kind, volgens de protocollen van de politie. Als er aanwijzingen zijn dat een vermist of ontvoerd kind in levensgevaar is, wordt een Amber Alert verstuurd. De politie houdt bij de verdwijning van Orlando rekening met een misdrijf, maar koos ervoor een Vermist Kind Alert in te zetten. Dit geeft aan dat de politie niet vreest voor zijn leven.

Onbegrijpelijk, vinden vrienden en familie. Ze verwijten de politie laks optreden. 'Ik word er ziek van dat ze niets doen', zegt Noha den Hartog, de beste vriendin van Orlando, tegen het nieuwsplatform DAGonline. Hij was toen 96 uur vermist. 'Waarom wordt er geen Amber Alert uitgedaan?'

Iemand anders op Twitter: 'Een week. Een week is #OrlandoBoldewijn al vermist en pas nu komt er een Vermist Kind Alert uit en besteden media aandacht. De politie heeft hier steken laten vallen. Plain and simpel.' Sommige reaguurders wijten dit aan de huidskleur van Orlando, gecombineerd met foto's die de rondte gaan waarop hij blowend is te zien. De vergelijking met Anne Faber valt. Bij de Utrechtse - 'een witte, Nederlandse vrouw' - 'was het hele land in rep en roer' toen ze na een fietstocht verdween. Waarom dan bij Orlando niet?

Amber Alert - Vermist Kind Alert

Volgens criminoloog Ilse van Leiden, die onderzoek doet naar vermissingen, komt het vaker voor dat achterblijvers het gevoel hebben dat de politie te weinig doet. Dit is niet altijd terecht, stelt ze. 'De politie doet meer dan mensen denken, alleen kunnen ze dat in het kader van het onderzoek soms niet zichtbaar maken. De politie kan niet zomaar daderinformatie weggeven. Ook moeten ze de rust hebben om het onderzoek goed uit te voeren.'

De laatste jaren zet de politie stevig in op beter contact met de familie van vermiste personen. Bij langdurige vermissingen proberen familierechercheurs gezinsleden door de slopende periode van onzekerheid te loodsen. Ook heeft de politie specialisten aangesteld die zich specifiek hebben toegelegd op vermissingen.

Jaarlijks worden zo'n twintig Vermiste Kind Alerts verstuurd. Een Amber Alert wordt op veel kleinere schaal - zo'n één a twee keer per jaar - ingezet. Daar gaat een nauwkeurige afweging van argumenten aan vooraf, zegt Van Leiden. 'De politie krijgt dagelijks zo'n honderd meldingen van vermissingen. Als dan elke keer een Amber Alert wordt verstuurd, zou de werking ervanaf gaan.'

Onderzoek opgeschaald

De politie heeft het onderzoek naar Orlando inmiddels opgeschaald. Zondagavond is er geflyerd in Ypenburg, waar de Rotterdammer voor het laatst is gezien. Ook zijn camerabeelden uit de omgeving opgevraagd.

De telefoon en bankpas van Orlando zijn sinds zondag niet meer gebruikt, ontdekte de politie. Vrienden en familie van Orlando waren bovendien niet op de hoogte van de date die hij in Den Haag had. Niets voor hem, zeggen ze - normaal gesproken is hij juist erg open over zijn afspraakjes. Hij verschijnt ook altijd gewoon op school en werk.

Geen zoekactie

Vrienden van Orlando willen het liefst een zoekactie op touw zetten, maar doen dit op advies van de politie vooralsnog niet. Ook dit is volgens het protocol, stelt criminoloog Van Leiden. 'Hulp is van harte welkom, maar het moet wel onder regie en coördinatie van de politie gebeuren. Dit is bijvoorbeeld bij Anne Faber heel goed verlopen. Maar als iedereen te pas en te onpas gaat zoeken, kunnen sporen worden uitgewist. Dan loop je de politie letterlijk in de weg.'

null Beeld Politie
Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden