Na een korte schrikreactie lijkt consument over eierangst heen

Het fipronilschandaal houdt Nederlanders niet lang bij uitsmijters en gekookte eitjes vandaan. Aan het begin van de eiercrisis liepen de verkoopcijfers hard terug, maar na die korte schrikreactie vinden eieren alweer gretig aftrek, blijkt uit een belronde door de Volkskrant.

De horeca merkte niet veel van de eiercrisis. Beeld anp

'We hebben vorige week inderdaad een daling gezien', zegt woordvoerder Paul van Haastert van Plus Supermarkten. 'Maar inmiddels zit er een stijgende lijn in de verkoop. We verwachten snel op een normaal niveau te zitten qua verkoopaantallen.' Snel, zo ver wil Wilco Jansen van supermarktketen Emté niet gaan. 'Maar eieren zijn ook pas een dag of twee weer volop verkrijgbaar. We zien wel dat de consument nu alweer makkelijker een doosje eieren uit de schappen pakt.'

Ook in de horeca is geen sprake van voortdurende eierangst. Bij restaurant Het Bevertje in Dordrecht is de uitsmijter populair als nooit tevoren. En dat terwijl de kok van het restaurant vorige week nog in het AD liet optekenen dat de gasten de eiergerechten nog even oversloegen. 'Een dag na dat artikel serveerden we vijftien uitsmijters aan één tafel', zegt serveerster Rebecca Jongenengel. 'En ook onze omeletten lopen prima. Slechts een enkeling zegt nu nog geen eitje te willen, maar dat is alles.'

Eierdip

Het Van der Valkrestaurant in Hengelo ervoer zelfs geen enkele dip. 'We hebben nog aan onze chef-kok gevraagd hoe het met onze eieren zat, want we hadden wel een dip verwacht', zegt Bibi Baasdam. 'Maar hij bereidt net zoveel uitsmijters en gekookte eitjes als voorheen. We hebben zelfs tijdens de crisis geen enkele vraag over onze eieren gekregen van de gasten.'

En ook bij woongigant Ikea zijn de goedkope 1 euro-ontbijtjes, inclusief gekookt eitje, volgens een woordvoerder onverminderd populair gebleven.

De eierautomaat op het erf van pluimveehouder Andy Siemons uit Roosendaal draait zelfs beter door de fipronilcrisis. 'Mensen halen hun eieren zelf bij de boer omdat ze dan zeker weten dat de eieren van een veilig bedrijf komen', denkt de kippenboer.

Lees alles over de eiercrisis

Het is november 2016 als Nick Hermens (28) naar de website van de NVWA surft om melding te doen van gesjoemel met fipronil. Tot zijn verbazing gebeurt er niets met zijn tip. Sterker: als zeven maanden later een fipronilschandaal uitbreekt, is hij ineens zelf verdacht.

Europese Commissie belegt top om eiercrisis te bezweren, 17 landen getroffen
De Europese Commissie roept de landbouwministers van de lidstaten bijeen om de eiercrisis te bezweren. De top moet de kou uit de lucht halen, nu België en Nederland elkaar verwijten maken over de fipronil-affaire.

Had de NVWA veel eerder moeten ingrijpen in de fipronil-affaire? Volgens de voedselcontroleur waren er in november 'geen aanwijzingen voor acute risico's voor de voedselveiligheid'. Twee toxicologen vinden dit verweer zwak.

Een Drentse boer die zijn fipronilkippen laat doden begrijpt niets van de demonstranten voor zijn erf. 'Als we nog een half jaar zo doorgaan, gaat mijn bedrijf naar de bliksem.' (+)

De eieren uit Lunteren worden nu door het destructiebedrijf opgehaald. Kippenboeren vrezen faillissement. Maar als banken worden gered, waarom dan de pluimveesector niet? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.