NieuwsBrazilië

Na Duitsland stopt ook Noorwegen met financiële steun aan bescherming van Amazonegebied

Noorwegen trekt zijn bijdrage aan het fonds ter bescherming van het Amazonegebied in. Eerder stopte ook Duitsland al deels zijn financiering. Daarop haalde de Braziliaanse president Bolsonaro hard uit naar beide landen: ‘Is Noorwegen niet het land dat walvissen doodt op de Noordpool?’

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Beeld AP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld AP

De besluiten van Noorwegen en Duitsland reflecteren de steeds grotere zorgen over de ontbossing in de Amazone, die in juli naar alarmerende aantallen steeg. Volgens de Noorse minister van Milieu, Ola Elvestuen, verbrak Brazilië de overeenkomst met de schorsing van de raad van bestuur en het technisch comité van het Amazonefonds. ‘Daarmee laat Brazilië zien, dat ze niet langer ontbossing willen stoppen’, zei Elvestuen. Noorwegen trekt een bedrag van 30 miljoen euro in.

‘Hou je geld maar en help Angela Merkel om Duitsland te herbebossen’, reageerde Bolsonaro verder op de besluiten. Dat was ook een sneer richting Duitsland, dat vorige week bekendmaakte 40 miljoen euro financiering van milieuprojecten in Brazilië in te trekken. Dat besluit kwam voort uit ‘grote bezorgdheid over de toenemende ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied’, aldus een verklaring van de Duitse ambassade in Brazilië.

Het Amazonefonds is in 2008 opgezet om donaties te ontvangen voor bebossings- en andere duurzaamheidsprojecten in het Amazonegebied. Noorwegen is veruit de grootste contribuant aan het fonds, met 830 miljoen euro, gevolgd door Duitsland met 55 miljoen en de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras met 6,2 miljoen.

Volgens de website van het Amazonefonds is van het gedoneerde geld inmiddels zo’n 380 miljoen euro besteed aan een honderdtal projecten. Al gemaakte donaties kunnen niet worden ingetrokken, toekomstige financiering wel.

‘Lieve Angela Merkel’

Duitsland blijft wel donateur van het fonds. Op het Duitse besluit om donaties aan Braziliaanse milieuprojecten in te trekken reageerde Bolsonaro eerder ook al in felle bewoordingen: ‘Lieve Angela Merkel zou beter bossen in Duitsland kunnen aanleggen, dat land heeft het harder nodig dan wij hier.’

Tijdens de G20 in juni in Japan was Merkel zeer kritisch geweest op Bolsonaro’s milieupolitiek. Ze omschreef de situatie destijds als ‘dramatisch’. Merkel en de Franse president Emmanuel Macron gebruiken ook het al dan niet ratificeren van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur (een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela) als drukmiddel om Brazilië zijn milieubeloften te laten waarmaken.

Ontbossing in de Amazone. Beeld EPA
Ontbossing in de Amazone.Beeld EPA

Economische ontwikkeling

De extreemrechtse Bolsonaro is een groot voorstander van economische ontwikkeling van de Amazone. Hij wil de status van beschermde gebieden zodanig veranderen dat ze geschikt kunnen worden gemaakt voor economische activiteiten, waaronder land- en mijnbouw. Al sinds zijn aantreden als president in januari botst hij daarover regelmatig met milieu-organisaties die zich sterk maken voor behoud van het regenwoud.

Volgens cijfers van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) steeg de ontbossing in het Amazonegebied in juli naar alarmerende aantallen. Het INPE zei vorige week dat in juli ruwweg 2.254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bolsonaro noemde de cijfers van het instituut eerder deze maand een ‘leugen’. ‘Die worden gemanipuleerd en hoger voorgesteld dan ze zijn, om de naam van Brazilië en de regering te besmeuren.’ De directeur van het instituut moest daarop het veld ruimen.

De Amazone is ’s werelds grootste tropisch regenwoud, 60 procent ervan ligt in Brazilië. De Amazone wordt gezien als een cruciale factor bij het tegengaan van de opwarming van de aarde, omdat het reusachtige bosgebied het klimaat op aarde helpt te regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden