Na drie uur uit de trein gesprongen

Treinreizigers die zondagavond bij Utrecht vast kwamen te zitten, maakten er het beste van. Tot het geduld op was en een 79-jarige dame met claustrofobie besloot uit de trein te springen....

Van onze verslaggeefster Suzanne Weusten

Het is zondagavond tien voor half negen als de trein vlak voor Utrecht CS met een ruk tot stilstand komt. Enkele minuten later kraakt de intercom: ‘Op last van de politie mogen we Utrecht niet in.’ En twee minuten later: ‘Ik heb een vervelende mededeling voor u. Er is een bommelding op Utrecht Centraal.’

Er gaat een schok door de coupé, en gedurende tien minuten belt iedereen als een gek naar huis. De twee mannen die van Sail komen, het meisje dat net terug is van een weekendje Londen, de mevrouw die kennissen in Haarlem heeft bezocht.

Van dat thuisfront komen we in korte tijd meer te weten dan van het NS-personeel. Dat er een verdachte tas is aangetroffen in een trein, dat het station ontruimd is en dat de verkeersleiding in Utrecht niet bereikbaar is.

Een uur lang horen we niets. Dan komt de conducteur langs bij de coupés, om te vertellen dat hij niets weet.

‘Mogen we er alsjeblieft uit’, smeekt een groepje Utrechters. ‘We zijn bijna thuis.’

Maar de conducteur is onverbiddelijk. Zelfs de mevrouw van 79 met claustrofobie kan hem niet vermurwen.

‘Laten we er maar wat van maken’, zegt een Limburgse, terwijl ze een fles wijn uit haar tas haalt. ‘Zal ik een kurkentrekker voor u halen mevrouw’, biedt een puber aan. Naast haar beginnen twee vrouwen opgewekt aan een spelletje.

Een wagon verderop scholen de rokers samen bij een open deur, maar als na een uur plotseling een van de Utrechters via die deur de trein uit springt, moet de deur voor straf weer dicht.

En dan, tegen half twaalf, roept de conducteur nog eenmaal om dat er niets bekend is. Voor het groepje Utrechters is dat het sein om op te stappen. Met de 79-jarige mevrouw voorop, springen we als rebellen uit de trein, over het spoor, langs een hek de stad in. Het NS-personeel kijkt goddank de andere kant uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden