Na dollemansrit gaat Obamacare toch op hakblok: stemming Trumpcare volgt vandaag

Obamacare, de zorgverzekeringswet van Barack Obama, gaat toch op het hakblok. Het Witte Huis en de Republikeinse partijleiding denken in het Huis van Afgevaardigden genoeg medestanders te hebben gevonden voor het door hen gefabriceerde alternatief. Donderdag is de stemming, zo lieten partijleiders woensdagavond weten.

Anti-Trump demonstranten protesteren voor het Witte Huis tegen het plan om Obamacare stop te zetten. Beeld reuters
Anti-Trump demonstranten protesteren voor het Witte Huis tegen het plan om Obamacare stop te zetten.Beeld reuters

Het is de ontknoping van een dollemansrit van twee maanden, die begon met een mislukte eerste poging het nieuwe zorgplan ter stemming te brengen. Zelfs een ultimatum van president Donald Trump was toen niet genoeg om dissidente Republikeinen, zowel aan conservatieve als gematigde zijde, in het gareel te krijgen. De conservatieven vonden het voorstel te gematigd, de gematigden vonden het te conservatief.

Daardoor waren er niet genoeg voorstanders van het plan, ondanks de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Na een paar wijzigingen hebben de conservatieve dissidenten zich nu toch achter het plan geschaard. Belangrijkste toezegging die ze hebben gekregen is dat verzekeraars mensen met ziektes niet automatisch tegen dezelfde premie als anderen hoeven te accepteren, als staten daar een vrijwaring voor aanvragen. Daarna kunnen de verzekeraars deze (duurdere) klanten in een 'hoogrisico-groep' plaatsen, waarna die wel verzekerd zijn maar tegen een hogere premie.

Toezeggingen

Dat was tegen het zere been van de gematigde factie. Begin deze week spraken twee vooraanstaande volksvertegenwoordigers, Fred Upton en Billy Long, zich nog uit tegen het voorstel. Maar woensdag, nadat ze van Trump persoonlijk een toezegging van 8 miljard dollar voor de komende vijf jaar hadden gekregen om die hogere premies te subsidiëren, draaiden ze bij. Daarmee lijkt het voorstel genoeg stemmen te krijgen. Maar donderdag wordt nog een spervuur aan telefoontjes en sociale media-protesten verwacht, onder meer van Amerikanen met zieke kinderen. De afgelopen dagen hebben die zich al danig geroerd (ondermeer tv-komiek Jimmy Kimmel deed een emotioneel appèl).

Fred Upton (links) en Billy Long tijdens een persconferentie. Beeld reuters
Fred Upton (links) en Billy Long tijdens een persconferentie.Beeld reuters

Opvallend daarbij is dat de Republikeinen de effecten van de wet niet hebben laten doorrekenen door de rekenkamer van het Congres. Dat CBO had berekend dat de eerste variant van deze 'Trumpcare' zou leiden tot 24 miljoen minder verzekerden en hogere premies voor ouderen. Dit ondanks verkiezingsbeloften van Trump dat niemand erop achteruit zou gaan.

Wie er vooral op vooruit lijken te gaan zijn rijke Amerikanen, die straks geen belasting meer hoeven te betalen om Obamacare te financieren, en de verzekeringsmaatschappijen, die hogere premies voor dure zieken kunnen vragen.

Als het Huis voor stemt, moet ook de Senaat zich nog over het voorstel buigen. Overigens hebben de Republikeinen voor zichzelf en hun stafleden een uitzonderingspositie bedongen. Om te voorkomen dat zij, wanneer ze 'pre-existing conditions' hebben, hogere premies moeten gaan betalen, blijft de Obamacare-garantie van gelijke behandeling voor hen voorlopig wel gelden.

Trumpcare vs Obamacare: dit zijn de zes belangrijkste verschillen

De Republikeinse partij is verdeeld over de nieuwe zorgwet van president Trump. Het door partijleider Paul Ryan bedachte alternatief voor Obamacare hangt in de senaat aan een zijden draadje. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen Trumpcare en Obamacare. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden