Na Diana is het Fergie die het koningin Elizabeth lastig maakt

'De koningin heeft de hertogin de afgelopen jaren ruimhartig ondersteund, maar in dit geval zijn de financiën echt een zaak van de hertogin en haar bankiers.' Op Buckingham Palace zijn ze het zat, de strapatsen van Sarah Ferguson, hertogin van York en voormalig echtgenote van Andrew, de tweede zoon van...

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Hoe diep de 36-jarige hertogin in het rood staat is onduidelijk ; The Guardian houdt het op 2,5 miljoen, volgens The Daily Telegraph zou het wel eens het dubbele kunnen zijn. Paleisfunctionarissen lieten weten dat zulke bedragen ook voor de koningin geen kattepis zijn en dat Hare Majesteit niet, zoals wel eens wordt gedacht, over onuitputtelijke reserves beschikt.

De koningin schijnt al genoeg zorgen te hebben over de 38 miljoen gulden die een andere schoondochter, Diana, zou willen incasseren voor ze akkoord gaat met een scheiding van kroonprins Charles.

Bovendien hoeft de hertogin op het paleis niet op grote populariteit te rekenen. Ze scheidde in 1992 van Andrew. Dat was nog tot daar aan toe. Maar vijf maanden later al werd ze door paparazzi betrapt in een zwembad. Ze was topless en haar financieel adviseur John Bryan, die de financiële kant van de scheiding had geregeld, sabbelde aan haar teen. Die gênante scène werd op Buckingham Palace als not done gezien. Exit miss Ferguson.

Niettemin zette de hertogin haar koninklijke levensstijl gewoon voort, met hofhouding en al. Een butler, een kok, een tuinman, een kinderjuffrouw voor haar twee dochters Beatrice en Eugenie, een kamermeisje, een schoonmaker, een kleedster en twee secretaresses. Totale jaarlijkse loonkosten: een kleine miljoen gulden.

Verder kocht ze een prijzig huis, reisde een keer of zes per jaar naar verre vakantielanden, was een goede klant van exclusieve mode-ontwerpers, ging à 450 gulden per knipbeurt naar de kapper, hing voor tienduizend gulden per kwartaal aan de telefoon en kocht vorig jaar in New York in een half uurtje winkelen twintig paar dure schoenen. Dit alles werd vernomen uit de mond van twee inmiddels wegens bezuinigingen ontslagen werkneemsters.

Fergie hertogin van York gaf kortom veel meer uit dan er binnenkwam. Haar jaarinkomen over 1995 lag rond de 650 duizend gulden, haar uitgaven beliepen anderhalf miljoen.

Maar de situatie is niet hopeloos. Sarah Ferguson is een succesvol schrijfster van kinderboeken, waarin de avonturen van Budgie de helikopter worden getekend en beschreven. Die avonturen zijn ook verfilmd en een Amerikaans tv-station staat op het punt voor die cartoons een miljoenenbedrag te betalen.

En heel misschien komt er van alle ellende nog iets moois ook. De hertogin zou overwegen met haar kinderen terug te keren naar het landgoed Sunninghill Park in Berkshire, waar Andrew een beetje eenzaam zit te wezen. Er is nog wel een bijgebouwtje vrij en de hertog van York zou zijn ex-vrouw en dochters met genoegen zien komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden