Na dertig jaar brandt het heilig olympisch vuur weer in Zuid-Korea

Laat het collectief juichen maar aan de Zuid-Koreanen over. Tijdens de ceremonie voor de aankomst van de olympische vlam op het internationale vliegveld Incheon ballen fans, journalisten en notabelen hun vuist en roepen eenstemmig hwaiting, een verbastering van het Engelse fighting dat in Zuid-Korea veel wordt gebruikt als aanmoedigingskreet.

Jeroen Visser
Voormalig kunstschaatser Kim Yu-na en premier Lee Nak-yon ontsteken de olympische fakkel. Beeld afp
Voormalig kunstschaatser Kim Yu-na en premier Lee Nak-yon ontsteken de olympische fakkel.Beeld afp

Even daarvoor is een delegatie van officials in donkere pakken en de in het land populaire Kim Yu-na, olympisch kampioen kunstschaatsen in Vancouver 2010, met het olympische vuur de vliegtuigtrap afgedaald. Het vuur is vorige week volgens traditie ontbrand in het Griekse Olympia. Oud-voetballer Park Ji-sung (PSV, Manchester United) nam namens Zuid-Korea de vlam over van de Griekse wintersporter Apostolos Aggelis. Nu is het heilige vuur 'na dertig jaar weer terug in Zuid-Korea', zo memoreert premier Lee Nak-yon op het podium. In 1988 organiseerde Seoul de Olympische Zomerspelen.

Het moment van aankomst is niet toevallig. Nog honderd dagen, op 9 februari, en dan beginnen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, een oostelijke provincie van Zuid-Korea. Alle ijswedstrijden vinden plaats in stadions in regiohoofdstad Gangneung, aan de kust. Overigens schrijft de organisatie PyeongChang, dus met een hoofdletter C, om verwarring met de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyong-yang te voorkomen.

Lees verder onder de foto.

Premier Lee Nak-yon overhandigt het Olympisch vuur aan de eerste fakkeldrager, kunstschaatser Young You. Beeld epa
Premier Lee Nak-yon overhandigt het Olympisch vuur aan de eerste fakkeldrager, kunstschaatser Young You.Beeld epa

Spanningen

Natuurlijk komt ook de kwestie Noord-Korea tijdens de fakkelceremonie aan bod - zonder dat het bij naam wordt genoemd. De spanningen met het regime van Kim Jong-un liepen deze zomer hoog op. De Franse delegatie zette zelfs vraagtekens bij de veiligheid van de Spelen. Daar willen de Zuid-Koreanen niks van weten.

Pyeongchang-voorzitter Lee Hee-beom herhaalt dat deze editie de 'Vredespelen' moeten worden. 'We zijn er helemaal klaar voor om de atleten en hun familie veiligheid en comfort te bieden.' Ook het tijdens de ceremonie ten gehore gebrachte themalied 'Laat iedereen stralen' verwijst volgens de organisatie naar de hoop dat deze spelen 'de wereld samenbrengt'.

Het zou in ieder geval helpen als Noord-Korea meedoet met de Spelen. In september kwalificeerden kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik zich voor Pyeongchang, maar het is nog steeds niet duidelijk of Pyong-yang de twee zal afvaardigen. Het Zuid-Koreaanse olympisch comité heeft zijn collega's in het noorden uitgenodigd voor een overleg tijdens een IOC-overleg, aanstaande donderdag en vrijdag in Praag.

Scholieren zwaaien met sjaals, met daarop het thema van de Olympische Winterspelen: 'Let Everybody Shine'. Beeld epa
Scholieren zwaaien met sjaals, met daarop het thema van de Olympische Winterspelen: 'Let Everybody Shine'.Beeld epa

Tegenvallende kaartverkoop

Naast zorgen om de veiligheid kampt de organisatie met een tot dusver tegenvallende kaartverkoop. Slechts 32 procent van de tickets zijn verkocht. Ook de interesse voor de Paralympische Spelen, die in maart beginnen, valt tegen. Tot nu toe zette de organisatie 9.401 kaarten af, 4 procent van het totaal.

De olympische fakkel maakt nu een tocht over ruim 2.000 kilometer maken langs alle negen provincies van Zuid-Korea. Na de ceremonie gaat het vuur als eerste over in de handen van de 13-jarige kunstschaatsster Yo Young, die begin 2016 op 11-jarige leeftijd de jongste nationaal kampioen ooit werd. In Pyeongchang mag ze vanwege haar leeftijd nog niet meedoen, maar volgens de Zuid-Koreanen zien we haar over vier jaar terug op de Winterspelen van Beijing.

In het vliegtuig brandde het olympisch vuur in twee lantaarns, die hun eigen stoel hadden. Beeld epa
In het vliegtuig brandde het olympisch vuur in twee lantaarns, die hun eigen stoel hadden.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden