Na de zomer alles anders?

Op het strand, in de bergen of op een terras nippend aan een doppio: op vakantie komen vaak de vragen over wat je met je carrière wilt....

tekst Ester de Bruine en Yolanda Buchel (GITP)

Geen beter moment voor zelfreflectie dan de zomer. Eindelijk tijd om even stil te staan bij belangrijke vragen als: waar wil ik heen met mijn carrière? Op vakantie komen vaak de wildste dromen boven. Wie denkt er nu niet dat hij een duikschool wil beginnen na die mooie reis aan de Mexicaanse kust, een pensionnetje wil openen in Italië of, terugkijkend op het afgelopen jaar, toch ontslag wil nemen en overstappen naar de concurrent?

Maar voordat je vers van het strand je ontslagbrief schrijft, moet je bij het begin beginnen. Probeer je af te vragen waar je onvrede vandaan komt. Misschien is een kleine stap in je huidige werk al voldoende om er na de zomer weer met frisse moed tegenaan te gaan. Het kan daarbij om van alles gaan: sturen naar een andere rol binnen je werk, parttime werken, meer salaris. Maar ook: met je collega’s in gesprek gaan over de taakverdeling, zodat niet alle corveeklussen naar jou gaan.

Het gevaar is dat je je laat leiden door anderen, bijvoorbeeld een headhunter die je benadert of een reorganisatie die gaande is bij je bedrijf. Maar het is beter om zelf aan het stuur te zitten, eens een extra rondje over je eigen rotonde te rijden. Daarvoor moet je jezelf dwingen om wat dieper na te denken over je behoeften en waarvan je gelukkig wordt in je werk. Want voor je het weet, praat je je onvrede goed met zinnen als: ‘ach, overal is er wel wat’, ‘als de kinderen wat ouder zijn kijk ik weer verder’. Of neem je juist te snel stappen, waardoor je misschien op een baan terechtkomt waar je onvrede toch weer de kop op steekt.

Vandaar deze eerste stap. Het helpt je om meer zicht te krijgen op jouw eigen situatie. En het begint met het in kaart brengen van twee verschillende, maar even belangrijke elementen: jouw behoeften en kwaliteiten en de vraag of je bij je werk past.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden