Na de zitting hoor je nooit meer wat

José Frijns, projectleider van Herstelbemiddeling, brengt slachtoffers en daders van delicten bij elkaar..

'Als de rechter uitspraak heeft gedaan over een strafzaak, zijn daders en slachtoffers nog niet van elkaar af. Een delict is ook een conflict tussen mensen van vlees en bloed. Elk verhaal is anders.

'Sommige daders hebben wroeging en willen persoonlijk hun verontschuldiging aanbieden. Met het oog op hun eigen toekomst willen ze in moreel opzicht schoon schip maken. Slachtoffers willen hun emoties kwijt, vertellen wat voor gevolgen het delict voor henzelf en hun omgeving heeft. In hun gedachten wordt de dader vaak een angstaanjagend monster. Het zien van de dader brengt dit beeld weer terug naar reële proporties.

'De motieven voor een ontmoeting zijn afhankelijk van de ernst van het delict, de persoonlijkheid van slachtoffer en dader, en van het moment: korte of lange tijd na de gebeurtenis. Ik herinner me een moeder van een jongen die bij een caféruzie is omgekomen. Ze zei: ''Ik wil de dader vertellen wat voor persoon mijn zoon was. Dat ben ik mijn zoon verplicht. Eerder kan ik niet rouwen.'' Voor anderen is een ontmoeting een manier om het rouwen af te ronden.

'Herstelbemiddeling is een samenwerkingsproject van Slachtofferhulp en de Reclassering. We zijn nog maar een klein project, dat alleen in het ressort Den Haag bestaat en sinds kort in Den Bosch. In de vier jaar dat we bezig zijn, hebben we tweehonderd aanvragen behandeld. De helft daarvan voldeed niet aan de voorwaarden. De dader moet wel in staat zijn compassie met het slachtoffer of diens na bestaande te tonen. Een slachtoffer moet bereid zijn ook te luisteren naar het verhaal van de dader.

'Na de zitting hoor je nooit meer wat, is een vaak gehoorde klacht. Het komt voor dat een van de partijen niet wil meewerken, maar wel via de bemiddelaar zijn verhaal aan de andere partij kwijt wil.

'Als bemiddelaar ben je een bruggenbouwer. In een samenleving als de onze, waar het individualisme hoogtij viert, is het belangrijk mensen nader tot elkaar te brengen. Een ontmoeting moet vrede brengen voor de betrokkenen: met de omgeving, maar vooral met henzelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden