Na de Zeppelin

Met de Zeppelin schreef Bowers & Wilkins draadlozespeakergeschiedenis. Er zijn nu twee opvolgers.

BARD VAN DE WEIJER

Bowers & Wilkins A5 en A7, Airplayspeaker

Waar bowers-wilkins.nl

Prijs 499,99 en 799,99 euro

Als je in Europa kijkt naar landen die het economisch goed doen, heeft iedereen het over Duitsland. Maar vergeet de Britten niet. Drie decennia geleden kookten ze hun aardappels in melk en aten ze tussen de middag brood dat Mother's Pride heet en smaakt naar gebruikt vaatdoekje. Daar smeerden ze vervolgens Marmite op, een donkerbruin goedje dat hier in de categorie klein chemisch afval valt. Hun auto's vielen al uit elkaar voor je had afgerekend. En kijk nu eens: ze hebben Nigella. En Britse auto's zijn nu begeerlijk én (redelijk) betrouwbaar: denk aan Jaguar (vooruit, Indiaas), Rolls-Royce (nou ja, Duits), Mini (oké, idem) en Aston Martin (bijna Indiaas).

In de Britse geschiedenis is één product altijd goed geweest: de speakers van Bowers & Wilkins. Opgericht kort na de oorlog en altijd vooropgelopen in geluidskwaliteit. Geen wonder dus dat het bedrijf ook de markt van kleine draadloze speakers heeft veroverd. Anderhalf jaar geleden testte ik al de Zeppelin, een sigaarvormige speaker voor Apple-apparatuur met een geluidskwaliteit die tot dan toe ongekend was. Inmiddels heeft Bowers & Wilkins zijn lijn uitgebreid met twee nieuwe draadloze speakers: de A5 en A7. De bovenzijde is aluminium, om de buitenzijde zit zwarte stof met een aluminium spanband. De kleinste van het stel heeft twee tweeters waarvan het ontwerp is afgeleid van de beroemde B&W Nautilus, plus twee grotere speakers voor de midden- en lage tonen. Een accu ontbreekt, volgens de producent is het vermogen te groot voor een accu. Daarom moet de speaker altijd worden aangesloten op het lichtnet. De grotere A7 heeft een iets andere opbouw en bestaat uit twee tweeters, twee speakers voor het middengebied en een grotere (6 inch) speaker voor de lage tonen. Ook zitten er in de A7 betere dacs, de processors die het digitale signaal omzetten naar analoog.

De kunst bij kleine speakers als deze is vooral de lage tonen goed te laten klinken, want daarvoor is volume nodig: een grote kast dus. B&W heeft dit opgelost met een speciale baspoort, de 'flowport': een toetervormige inwendige pijp die voorzien is van dezelfde putjes die ook in golfballen zitten. Die helpen turbulentie te verminderen, waardoor de snel uitstromende lucht minder wordt verstoord en de lage tonen zuiverder klinken - is het idee.

Het resultaat is bij met name de A7 zeer goed. Het geluid is rijk genoeg om een woonkamer mee te vullen, zeker als hij op luisterhoogte staat en in de buurt van een muur. De A5 klinkt iets schraler, maar nog steeds goed, en is meer geschikt voor slaapkamers. Vooral het laag van de A7 is indrukwekkend, het midden en hoog is gedetailleerd. Het enige waarbij B&W achterblijft, is de installatieprocedure. Bij de meeste speakers druk je op wat toetsjes om het apparaat te verbinden met het draadloze netwerk. Concurrent Libratone lost het nog makkelijker op: koppel je iPhone aan de speaker en de instellingen worden automatisch overgenomen. Bij de A5 en A7 moet je eerst een app downloaden en wachtwoorden intikken. Verder blijkt Airplay nog altijd niet helemaal stabiel, zeker als je op hoge kwaliteit streamt; vanaf Spotify waren er geregeld onderbrekingen, iets wat bij een systeem als Sonos nooit gebeurt. Laat onverlet dat B&W twee prachtige (en kostbare) geluidssystemen heeft gemaakt. Misschien ook maar weer eens een potje Marmite proberen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden