Nieuws

Na de warmste Oudejaarsdag volgt de warmste Nieuwjaarsdag: ruim 13 graden in De Bilt

Nooit eerder was het op Nieuwjaarsdag zo warm als vandaag. In De Bilt liep de temperatuur rond het middaguur op tot 13,1 graden Celsius. Het oude dagrecord van 12,9 graden stamde uit 2012.

Serena Frijters en Pepijn de Lange
Jongeren gaan in de Nieuwjaarsnacht met handhavers op de foto op de Dam in Amsterdam. Beeld ANP
Jongeren gaan in de Nieuwjaarsnacht met handhavers op de foto op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd volgens Weer.nl ook al bijna een temperatuurrecord gebroken. Om middernacht was het in De Bilt 11,1 graden, de op een na hoogste temperatuur tijdens Oud en Nieuw ooit gemeten. Alleen in 2007 was het nog een graad warmer.

In 2021 werden in totaal twaalf warmterecords neergezet: vijf keer qua minimum-, zeven keer qua maximumtemperatuur. Het laatste dagrecord werd vrijdag genoteerd: met 14,4 graden was het, voor zover bekend, de warmste Oudejaarsdag uit de geschiedenis.

Trend

De laatste jaren is het vaker zacht op de laatste dag van het jaar. Ook in 2011, 2015 en 2017 was de maximumtemperatuur ruim 10 graden. In 1978 werd het kouderecord voor de laatste dag van het jaar gevestigd, toen werd het niet warmer dan -7,8 graden bij het weerstation. Sinds 1901 wordt onder meer de dagtemperatuur in de Utrechtse gemeente nauwgezet geregistreerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

De warmste Nieuwjaarsdag tot nu toe was in 2012 met een milde 12,9 graden. De koudste 1 januari werd genoteerd in 1997, toen was de maximumtemperatuur 7,3 graden onder nul. Drie dagen na dit kouderecord werd de tot dusver laatste Elfstedentocht verreden.

Het KNMI houdt zich overigens het liefst verre van berichtgeving over dagrecords, en spreekt liever over ‘decades’, periodes van tien dagen, of over gemiddelde temperaturen per maand. ‘Een warmterecord op één dag kan ook toeval zijn, daarom kijken we naar langere perioden’, zegt Josine Camps, woordvoerder van het instituut. ‘Maar de jaarwisseling is natuurlijk een speciale dag, dat zien wij ook zo als er een record wordt verbroken.’

Het grillige Nederlandse weer maakt de kans op een hitte- of kouderecord op een specifieke dag groot. Zo was de temperatuur zaterdag hoog genoeg om de warme 1 januari van 2012 te overtreffen. Maar op 2 januari was het in 1988 maar liefst 13,4 graden in De Bilt, en op Driekoningen, 6 januari, was het in 2014 haast lente met een maximumtemperatuur van 14,5 graden.

Een warme Oud en Nieuw zegt dus niet direct iets over het klimaat. ‘Het weer van dag tot dag is nog net zo veranderlijk als vroeger, maar gemiddeld wordt het warmer’, aldus Camps. In de langetermijntrends is wel een duidelijke stijging van de temperatuur te zien. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de jaartemperatuur in Nederland met ruim 2 graden toegenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden