Na de VS trekt ook Canada familieleden van diplomaten terug uit Cuba om geheimzinnige ziekte

Misselijkheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Nadat tien Canadese diplomaten in Cuba last hadden gekregen van mysterieuze gezondheidsklachten, haalt Canada hun familieleden uit het land terug.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiertoe besloten omdat artsen nog steeds niet kunnen verklaren waar de klachten van de diplomaten vandaan komen.

Bezoek van de Canadese premier Trudeau in 2016 aan Cuba. Beeld EPA

De Canadese stap komt een halfjaar nadat de VS hadden besloten hun diplomatieke staf in Havanna flink in te krimpen. Dat gebeurde omdat 24 diplomaten en hun familieleden last hadden gekregen van de geheimzinnige ‘ziekte’.

De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei toen dat de gezondheidsklachten het gevolg waren van ‘gerichte aanvallen’. Hij ging echter niet zo ver dat hij de Cubaanse regering van betrokkenheid beschuldigde. De VS dachten aanvankelijk dat de ambassademedewerkers het slachtoffer waren geworden van aanvallen met geluidsgolven, maar duidelijk bewijs hiervoor werd nooit gevonden. Datzelfde geldt voor bewijs voor betrokkenheid van de Cubaanse autoriteiten. Sommige ‘aanvallen’ vonden ook plaats in hotelkamers waar diplomaten verbleven.

Omdat de gezondheidsklachten van de Amerikaanse diplomaten en hun families ook nog van persoon tot persoon verschilden, hadden artsen moeite om de oorzaak te vinden. De een kreeg plotseling last van doofheid, anderen kampten met slapeloosheid, evenwichtsstoornissen, oorsuizingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Hersenbeschadiging

Nadat de VS de helft van het personeel van de nieuwe ambassade hadden teruggetrokken, moesten vijftien Cubaanse diplomaten uit de VS vertrekken. Tillerson besloot hiertoe omdat Cuba in zijn ogen niet genoeg maatregelen had getroffen om de Amerikaanse diplomaten te beschermen. 

De Canadezen onderzochten onder andere het water en de luchtkwaliteit in de huizen van hun diplomaten, maar daar werd niets verdachts gevonden. Volgens het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt uit de medische gegevens van de getroffen Canadezen dat ze mogelijk een nieuwe vorm van een hersenbeschadiging hebben opgelopen.

Medische specialisten, zowel in Canada als in de VS, wezen onlangs op de vorm van hersenbeschadiging die de slachtoffers mogelijk hebben opgelopen. ‘Verder onderzoek is nodig’, aldus het ministerie in een verklaring. ‘De oorzaak is niet bekend, maar het is mogelijk veroorzaakt door menselijk handelen’. Ottawa laat voorlopig niet toe dat de diplomaten op Cuba vergezeld worden door hun familieleden. Opvallend is dat tot nu toe geen enkele Canadese toerist de mysterieuze ziekte heeft opgelopen. Cuba is een populaire vakantiebestemming voor Canadezen.

Cuba heeft tot nu toe diverse malen ontkend betrokken te zijn geweest bij de ‘aanvallen’. Onderzoek zou volgens Havanna hebben uitgewezen dat er geen sprake was van enige opzet om de Amerikaanse en Canadese diplomaten te treffen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden