Na de troonsbestijging noemde niemand meer zijn dochter Beatrix

amsterdam Maria sterft uit, Lucas is juist in opkomst en piekt in 2010. Yvonne is duidelijk over haar hoogtepunt, rond 1960, heen....

Van onze verslaggeefster Maartje Bakker

Het is zomaar een greep uit de trends in voornamen, die vanaf morgen online zijn te raadplegen op de Nederlandse Voornamenbank. De voornamenbank, een gezamenlijk project van het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht, is de tegenhanger van de Familienamenbank, die afgelopen winter beschikbaar kwam.

Alle 500 duizend voornamen die in juli 2006 waren geregistreerd bij de Gemeentelijke Basisadministratie zijn in deze nieuwe databank opgenomen. Van elke naam kan worden opgezocht hoe vaak hij sinds 1880 ieder jaar aan een pasgeborene werd gegeven. Van twintigduizend namen is een verklaring van de naam te vinden.

Beatrix bijvoorbeeld, wat gelukbrengster betekent, was erg in de mode vlak na de geboorte van de huidige koningin. Die populariteit nam eerst snel af, van 207 in 1938 tot 77 in 1940. Maar na het uitbreken van de oorlog klom de naam naar ongekende hoogte. In 1941 werden er 299 Beatrixen geboren. Maar sinds 1980, toen Beatrix de troon besteeg, wordt haar naam nauwelijks nog gebruikt.

Ook de verspreiding van de voornamen over Nederland is in de bank terug te vinden. Zo blijkt Jelle zijn zwaartepunt in Friesland én in de vier grote steden te hebben. Er zijn trouwens ook achttien meisjes die Jelle heten – met de aantekening dat alle vrouwelijke Jelles buiten Friesland zijn geboren.

Sjef is in die provincie dan weer een zeldzaamheid, en in Groningen zelfs helemaal afwezig, maar wel dik gezaaid in Brabant. Wie dacht dat Sjef een ouderwetse naam is, heeft ongelijk: Sjef vertoont een stijgende lijn.

Het zou zomaar kunnen dat na het WK er een golf Wesleys en Arjens wordt geboren. Soms brengen bekende Nederlanders trends in naamgeving teweeg. Zo noemde Wendy van Dijk haar zoon Sem, met een spectaculaire populariteitsstijging als gevolg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden