Na de Pot Belge is er nu ook gesneden brood

Wat een milkshake was wisten de kenners al en ook de Pot Belge had geen geheimen meer. Maar de afgelopen week is er toch weer een aantal nieuwe termen aan het doping-jargon toegevoegd....

Discreet onderzoek en een telefoon-en e-mailtap leverden enkele fraaie begrippen op. Zo zou Museeuw bij Landuyt om 'drie wespen' hebben gevraagd. Het zou betekenen dat de renner verlegen zat om het Epo-achtige middel aranesp, een medicijn dat vele malen sterker is dan Epo zelf.

Landuyt die maanden werd afgeluisterd, zou door sporters ook om 'kevers' (het middel undestor), 'negertjes' (amfetaminen in de vorm van een zwart bolletje) en een 'wasmaschien' (een apparaat waarmee de hematocrietwaarde kan worden afgelezen) zijn gevraagd.

Landuyt is geen warme bakker, toch nam hij ook bestellingen 'gesneden brood' (groeihormoon) aan. En tijdens diezelfde, afgeluisterde gesprekken met renners gaf Landuyt adviezen zoals 'de wesp die in de binnenband steekt'. Daarmee wilde hij aangeven dat de verstrekte doping via een infuus moest worden ingenomen.

'In de buitenband' ging om intramusculair gebruik.

Als Museeuw zich echt door 'wespen', aranesp dus, heeft laten steken, dan is de dopingcontrole binnen het wielrennen een wassen neus. Museeuw is naar eigen zeggen immers tientallen malen gecontroleerd. Daarbij is aranesp makkelijk op te sporen. Het werd de Spaans-Duitse skiloper Mühlegg tijdens de Winterspelen van Salt Lake City al fataal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.