NieuwsControversiële gebakjes

Na de ‘negerzoen’ gaat ook de ‘moorkop’ in de ban

Nadat eerder de benaming ‘negerzoen’ sneuvelde voor een ­gezoete eiwitwafel met chocoladelaagje, gaat nu ook het woord ‘moorkop’ in de ban. De Hema gaat daar volgende maand mee beginnen. Ook kleinere bakkers volgen.

Peter de Waard
Moorkoppen in de Hema. Beeld ANP
Moorkoppen in de Hema.Beeld ANP

Hema maakte donderdag bekend dat het gebakje vanaf 30 maart ‘chocoladebol’ zal heten. Hema nam het besluit al eerder, maar het bedrijf had tijd nodig om de ‘styling’ aan te passen.

Ook verschillende kleine banketbakkerijen gaan over op de nieuwe naam. Woensdag werd bekend dat een banketbakkerij in Monster (Zuid-Holland) na verschillende mailtjes het woord moorkop niet meer gebruikt ‘omdat je anno 2020 niet meer een naam moet willen hebben die verwijst naar discriminatie’.

Bakker Jurgen Verwoerd: ‘Ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben, zeker niet als onze klanten zich er ongemakkelijk bij voelen’. Daarom schakelt hij nu over op het woord ‘roomkop’. Donderdagmiddag moest de bakkerij plotseling de deuren sluiten, nadat klanten die niet van de naamwisseling gediend waren, de winkel binnenkwamen en een ‘moorkop’ eisten.

Dertien jaar geleden werd het woord negerzoen al opgegeven. De Tilburgse koekfabrikant Van der Breggen maakte toen wereldkundig dat de naam zou worden veranderd in Buys-zoenen, verwijzend naar de fabrikant die de lekkernij in 1920 op de markt bracht. De Buys-zoenen kregen later ook allerlei festiviteitennamen als Voorjaarszoen en Zomerzoen. In het taalgebruik bleek het woord negerzoen minder gemakkelijk uit te bannen.

Jérôme Boateng, een verdediger van Bayern München, zei in 2017 dat woorden als negerzoen en moorkop racistische uitingen zijn die moeten worden verbannen. ‘Als je deze woorden verbiedt, krijgen jonge kinderen er ook geen vals gevoel bij. Het gaat er toch vooral om dat mensen respect voor elkaar hebben’, zei hij in een interview met het tijdschrift L’Officiel Hommes.

MEER LEZEN

‘Zigeunersaus discriminerend’
Zigeunersaus mag zich in het rijtje van ‘discriminerende lekkernijen’ negerzoen, jodenkoek en moorkop scharen. In Duitsland zijn Roma en Sinti, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd, klaar met de naam van de saus. Die zou discriminerend zijn.

Negerzoen weg om commercie
De naam negerzoen is niet verdwenen omdat de fabrikant de term discriminerend vond, maar vanwege een nieuwe marketingstrategie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden