Na de eerste hulp

Het resultaat van de radio- en tv-actie voor Haïti logenstraft het idee dat de samenleving nog slechts wordt geregeerd door eigenbelang....

Dat de opbrengst van de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti beduidend minder was dan een soortgelijke actie voor de tsunami-slachtoffers vijf jaar geleden is daar niet mee in strijd. In vergelijking met ook andere hulpacties was in het geval van de tsunami eerder sprake van een uitzondering, verklaarbaar uit het bijzondere fenomeen, de schaal van de ramp en de bekendheid met de getroffen gebieden.

Om het ergste leed van de aardbevingsslachtoffers te kunnen verzachten is geld nodig, veel geld. Maar geldgebrek is niet het enige probleem in Haïti. Artsen zonder Grenzen liet vrijdag zelfs weten voorlopig geld genoeg te hebben. Meer in het algemeen was aan hulpgoederen de afgelopen week geen gebrek, wel aan middelen om die hulp bij de getroffenen te krijgen.

Na de tsunami kwam zo veel geld vrij, dat al snel het absorptievermogen van de getroffen landen en de daar aanwezige hulporganisaties werd bereikt. Een geluk bij een ongeluk was toen dat de ramp vooral het platteland trof en de centrale overheid nog functioneerde. In Haïti heeft de aardbeving niet alleen de bevolking zwaar getroffen, maar ook alles verwoest wat nodig is om een samenleving te laten functioneren.

Als de doden zijn geborgen, de gewonden zijn verzorgd en het puin in de straten is opgeruimd, begint in Haïti het echte werk pas. Het is niet overdreven te stellen dat het land praktisch vanaf de grond weer moet worden opgebouwd. Die fase van de hulpverlening is uit publicitair oogpunt doorgaans minder interessant en vergt een aanzienlijk langere adem. Het legt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de Verenigde Naties, en meer nog op die van de Verenigde Staten. Naarmate de massale, en op dit moment welkome, aanwezigheid van Amerikaanse militairen het karakter aanneemt van een de facto bezetting, zal het voor Washington moeilijker worden het land weer te verlaten voordat er in Port-au-Prince een regering zetelt die in staat en bereid is het lot in eigen hand te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden