Na de dood van Michael is er geen andere popkoning meer

Door de lege straten van Los Angeles schijnt vannacht een ander licht. Het laatste beetje glitter, van de koning van de pop....

Beri ShalmashiLos Angeles Jan-Willem van der GraafUtrecht Louis Weltens’s-Gravenzande Hans Hartzheim en Den Haag

Het is stil op straat. De wereldmedia hebben zich verzameld rond de plek waar de ziel van de koning ten hemel steeg. Rond het ziekenhuis schijnen de lichten van de pers. Een piepklein groepje radeloze fans hangt rond voor de ingang van het ziekenhuis, alsof er nog iets kan gebeuren. Er klinken doffe klanken van grote hits vanaf een oude keyboard van een bewonderaar. De journalisten zoeken nieuws op de plek waar de dood met zo’n brute kracht heeft ingeslagen dat de hele wereld er nog van beeft. Een productieleider van de Japanse tv vraagt of we op de achtergrond willen blijven staan. Dat staat beter, want hier is het stil en dat klopt natuurlijk niet bij het beeld dat de mensen in de wakkere delen van de wereld willen zien.

Terwijl wij gaan slapen, in Los Angeles, is het negen uur later in Nederland. Daar willen mensen zien wat hier gebeurt. In deze donkere stad, zonder koning.

Morgen is de stilte weer voorbij. Dan stort de wereld zich in een muzikale rouw.

Beri Shalmashi, Los Angeles

Gedrukt
Om half één ’s nachts Nederlandse tijd werd bekend dat Michael Jackson was overleden en nog diezelfde ochtend staat het op de voorpagina van de gedrukte krant. Geweldig gedaan Volkskrant.

Jan-Willem van der Graaf, Utrecht

Paus
Zeg Volkskrant, was dat nou niet overdreven, de voorpagina zo groot te openen met de dood van Michael Jackson? Hij was toch geen paus of president? Een bericht met verwijzing naar een binnenpagina had ook volstaan.

Louis Weltens, ’s-Gravenzande

Karikatuur
Ik ben geen fan van Michael Jackson, geef mij Bruce Springsteen maar. Je kunt vinden dat Michael de laatste tijd een karikatuur van zichzelf was, maar een betere foto had hij wel verdiend op de voorpagina van de krant van vrijdag.

Hans Hartzheim, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden