`Na de crisis is het tijd voor de keiharde munt¿

Bij het kleine metaalbedrijf waar Titia (47) als office manager werkt, ging het door de crisis een paar jaar minder. Ze heeft om die reden al twee jaar geen loonsverhoging gehad. Ondertussen is haar takenpakket, bij een aanstelling van 22,5 uur per week, door de jaren heen wel gegroeid.


Nu het weer beter gaat, vindt de vrouw die een academische studie niet voltooide, maar wel een diploma Europees secretaresse op zak heeft, het tijd voor opslag. Ze verdient bruto 1.274 euro per maand.


Volgens de adviseurs is het lastige dat er voor secretaresses geen cao bestaat, waardoor hun arbeidsvoorwaarden alle kanten kunnen opvliegen. Volgens Jacco van den Berg, directeur van het gelijknamige adviesbureau, wordt er in de Randstad beter betaald dan elders in het land.


Toch denkt hij dat Titia er met haar opgebouwde kennis en ervaring sowieso 150 euro per maand erbij kan vragen. Hij raadt haar wel aan, voorafgaand aan haar onderhandelingsgesprek, een bezoekje te brengen aan een uitzendbureau.


Van den Berg: 'Zo'n bezoek maakt uw courantheid op de arbeidsmarkt zichtbaar, vergroot wellicht uw zelfvertrouwen en scherpt uw beeld aan over passende arbeidsvoorwaarden voor secretaresses zoals u.'


Frank Knauf, adviseur bij FNV Bondgenoten, rekent anders. Hij baseert zich op de situatie dat er bij Titia's bedrijf sprake zou zijn van een metaal-cao. Dat zou betekenen dat de salarissen meestal 10 á 15 procent hoger liggen dan bij minimale cao-lonen. Niettemin komt hij ook met deze gunstige uitgangspositie via een ingewikkelde berekening op haar huidige salaris uit. Niks mis mee dus.


Toch hoeft dat voor haar geen beletsel te zijn om op enige loonsverbetering te koersen. Knauf: 'Ik zou het toch eens over die cao hebben. Per 1 februari is een loonsverhoging van 1,5 procent afgesproken. En elk jaar een periodiek.'


Hans van der Spek, beloningsadviseur bij Berenschot, troost Titia ook nog eens dat ze de afgelopen twee jaar niet de enige was die geen salarisverhoging kreeg.


Sterker, hij wijst erop dat menigeen zelfs salaris heeft moeten inleveren. Omdat de economische situatie nu is gewijzigd, en haar takenpakket door de jaren heen is verzwaard, vindt hij dat er voor deze 'duizendpoot' betaald worden.


Van der Spek: 'Op fulltime basis heb ik het dan over bedragen tussen de 2.700 en 2.950 euro. We hebben het dan niet over een salarisverhoging, maar over een aanpassing van het salarisniveau naar aanleiding van een functiewijziging.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden