Na Canada boycot ook India Gemenebesttop Sri Lanka

De Indiase premier Manmohan Singh heeft besloten een top van het Gemenebest in Sri Lanka deze week aan zich voorbij te laten gaan vanwege de slechte staat van de mensenrechten in dat land. Hij is na de Canadese premier Stephen Harper de tweede regeringsleider die de bijeenkomst van 15 tot 17 november boycot. Het 54 lidstaten tellende Gemenebest is een los samenwerkingsverband van voormalige Britse koloniën.

Een Tamil-vrouw behorend tot de etnische minderheid in Sri Lanka houdt een foto van haar vermiste zoon vast Beeld getty
Een Tamil-vrouw behorend tot de etnische minderheid in Sri Lanka houdt een foto van haar vermiste zoon vastBeeld getty

Singh heeft de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa in een brief de redenen voor zijn besluit toegelicht, zei een Indiase regeringsfunctionaris. Wat er precies in staat is niet bekendgemaakt.

Cameron gaat wel
Ook de Britse premier David Cameron was opgeroepen niet naar Sri Lanka af te reizen, maar hij gaf daar geen gehoor aan. Cameron eist wel een onderzoek van de regering van Sri Lanka naar mensenrechtenschendingen.

'Ik zal duidelijk zijn tegenover president Rajapaksa: het is tijd dat de verschrikkelijke en huiveringwekkende gebeurtenissen in zijn land worden onderzocht', aldus de premier op Twitter. Cameron wil ook de hindoeïstische Tamilminderheid in het noorden van Sri Lanka bezoeken.

Hij is dan de eerste internationale leider sinds de onafhankelijkheid van Sri Lanka in 1948 die het noorden van het land bezoekt. 'Ik weet zeker dat er moeilijkheden zullen zijn', liet Cameron vooraf weten.

Autonomie
Westerse landen en rechtenactivisten willen dat Sri Lanka uitleg geeft over de dood van duizenden burgers in de eindfase van de burgeroorlog in het land. India wil ook dat Sri Lanka de onderhandelingen met een partij van etnische Tamils over beperkte autonomie hervat. Rajapaksa heeft dit na de oorlog beloofd, maar er verder weinig werk van gemaakt.

In India wonen zestig miljoen Tamils. Premier Singh stond onder politieke druk van de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu om de top van het Gemenebest in Sri Lanka te boycotten.

De Canadese premier Harper liet vorige week weten dat Canada zich zorgen maakt over aanhoudende berichten uit Sri Lanka over intimidatie en gevangenzetting van politici en journalisten, pesterijen tegen minderheden, verdwijningen en buitengerechtelijke executies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden