Na bijna acht maanden doorbraak in België

Hervormingen in twee fasen...

BRUSSEL Bijna acht maanden na de Belgische verkiezingen is er maandag een akkoord bereikt over de staatshervorming. Dankzij deze doorbraak kan de Vlaamse christen-democraat Yves Leterme (CD & V) met Pasen premier worden.

Een Raad van Wijzen met onder anderen premier Verhofstadt, ministers, partijvoorzitters en oud-premier Dehaene is het eens geworden over welke bevoegdheden van het federale niveau naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel overgaan. De Franstalige partijen waren huiverig voor het ‘uitkleden’ van de federale staat. Vlaanderen eiste juist meer macht voor de gewesten.

‘Dit is een resultaat dat wij min of meer hoopten te realiseren’, zei CD & V-voorzitter Etienne Schouppe. Volgens Joëlle Milquet van de Franstalige christen-democraten (CDH) gaan alleen ‘ondergeschikte bevoegdheden’ naar de gewesten. Zij kreeg in Vlaanderen de bijnaam ‘madame non’ vanwege haar maandenlange verzet.

De hervormingen zijn opgesplitst in twee fases. Voor de regeringswissel van Pasen komt vast te liggen dat de deelstaten meer te zeggen krijgen over deelaspecten van het economische en industriële beleid, over huisvesting, mobiliteit en landbouw.

In de tweede fase volgt de ‘grote staatshervorming’. Dan moeten de gewesten meer te zeggen krijgen over arbeidsmarkt, gezondheidszorg, gezinsbeleid en ambtenarenzaken. Dit pakket dient in juli door de regering-Leterme aan het parlement te worden voorgelegd.

De beoogd premier ligt nog in het ziekenhuis. De winnaar van de verkiezingen liet gisteren weten ‘tevreden’ te zijn dat een ‘dynamisch staatshervormingsproces’ in gang is gezet.

Maar de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) vindt de eerste fase van de hervormingen ‘te vaag’. De separatistische partij die samen met CD & V deelnam aan de verkiezingen, levert daarom met Pasen nog geen ministers voor de definitieve regering-Leterme I.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden