Na bierfiets is het ook einde verhaal voor paardenkoets in centrum Amsterdam

Na de bierfiets gaat Amsterdam ook paardenkoetsen weren uit de binnenstad. De gemeenteraad stemde woensdagavond in met een voorstel van de Partij voor de Dieren, dat voorschrijft dat geen nieuwe koetsvergunningen worden uitgegeven en de bestaande niet worden verlengd vanaf 1 april 2019.

Paardenkoets op de Dam. Beeld anp

De toeristische koetsen nemen 'te veel ruimte in het verkeer in, zijn niet bevorderlijk voor het welzijn van de paarden en daarbij vormen ze een gevaar voor de openbare veiligheid', staat in het initiatiefvoorstel 'Ban de paardenkoets uit Amsterdam' van PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Hij verwijst onder meer naar een incident op de Dam in 2016, toen een paard op hol sloeg en de koets omver trok.

Karos Citytours - dat door de website van de gemeente Amsterdam wordt aangeprezen als het bedrijf dat je op 'nostalgische manier laat rondrijden in een koets' - was woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie. Vanaf de Dam verzorgt Karos de rondritten met paard en wagen.

Die locatie is vooral een probleem voor de dierenpartij, omdat het er in de zomer erg warm kan worden. 'Zelfs op de heetste dagen van 2017 stonden de paarden in de volle zon op de Dam te wachten op klanten', schrijft Van Lammeren verwijzend naar een blog op Animals Rights. 'Dit terwijl het zo warm was dat het hitteplan van kracht was, de Amsterdamse GGD mensen aanraadde om binnen te blijven en flesjes water werden uitgedeeld bij de metro.'

Risico op zonnesteek en hoefontsteking

De PvdD verwijst ook naar een Amerikaans rapport dat waarschuwt voor het grote risico voor op een zonnesteek bij koetspaarden. In steden lopen ze bovendien een grote kans op hoefontsteking vanwege de harde grond. Van Lammeren hekelt dat 'in Amsterdam formeel geen enkele welzijnsrichtlijnen gericht op koetspaarden gelden'.

In 2016 besloot wijlen burgemeester Van der Laan bierfietsen uit het centrum te weren. Vier exploitanten kwamen tegen het gebiedsverbod in verzet. Volgens hen was het besluit van de burgemeester in strijd met hogere regelgeving, waaronder de Wegenverkeerswet.

Eind vorig jaar stelde de rechtbank de gemeente in het gelijk vanwege vergelijkbare verkeersbezwaren als nu met de koetsen. 'De combinatie van verkeershinder, overlastgevend gedrag en het drukke stadscentrum rechtvaardigt een verbod op groepsfietsen in het centrum.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden