Na Bèta- komt Gammacanon

Onder leiding van SCP-directeur Paul Schnabel werkt een commissie aan een canon van de maatschappijwetenschappen.

Van onze redactie

De canon wordt donderdag gelanceerd bij de uitreiking van het boek De bètacanon. Deze canon van de natuurwetenschappen wordt in Haarlem aangeboden aan minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De bètacanon is vorig jaar op initiatief van de Volkskrant samengesteld door een commissie van deskundigen en een groot aantal jonge academici. De bètacanon bevat de vijftig onderwerpen uit de natuurwetenschappen en techniek die iedereen moet weten. De reeks verscheen gedurende heel 2007 in het zaterdagse katern Kennis van de Volkskrant.

Te wensen over
Het ministerie van OCW en universiteitshoogleraren Louise Fresco en Robbert Dijkgraaf gaan zich inzetten voor de verspreiding van de canon in het onderwijs. Volgens Fresco en Dijkgraaf laat de kennismaking met de bètawetenschappen in het onderwijs ernstig te wensen over, zo schrijven zij donderdag in de Volkskrant.

Bij de presentatie van het boek in Haarlem krijgt tevens het stuk De bètacanon van wiskundige en componist Ruben Naeff zijn wereldpremière. Het stuk zal nadien te beluisteren zijn via Betacanon.nu.

Striptekenaars Reed, Gelijnse en Van Tol brengen een Fokke&Sukke-versie van de bètacanon uit. In eerste instantie gebeurt dat online, vanaf augustus 2008 ook in boekvorm.

]]>

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden