Na bekentenis Flynn dreigt Trumps schoonzoon Kushner in het nauw te raken

Jared Kushner, de schoonzoon en politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, dreigt in het nauw te raken nu Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn het op een akkoordje heeft gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller. In ruil voor strafvermindering heeft Flynn beloofd mee te werken aan diens onderzoek naar de contacten tussen het Trump-team en Rusland.

Jared Kushner, de schoonzoon en politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump Beeld ap

Flynn bekende vrijdag tegenover de rechter dat hij had gelogen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Daarin drong hij er bij Rusland op aan geen tegenmaatregelen te nemen nadat president Barack Obama in december 2016 sancties tegen Rusland had afgekondigd. Volgens Flynn deed hij dat op verzoek van een hoge functionaris in het overgangsteam van Trump.

Amerikaanse media wijzen nu op grond van zegslieden uit het vroegere overgangsteam Kushner aan als de man die Flynn de opdracht gaf voor zijn diplomatieke missie. Daarmee overtrad hij de regels, omdat privéburgers niet zonder toestemming van de Amerikaanse overheid uit naam van de Verenigde Staten diplomatie mogen bedrijven. Vermoedelijk gaf Flynn de Russische ambassadeur tijdens de gesprekken te verstaan dat Trump de sancties zou terugdraaien zodra hij in het Witte Huis zou komen.

Kushner zou via Flynn ook bij Rusland hebben aangeklopt om een veroordeling van het Israëlische nederzettingenbeleid door de VN-Veiligheidsraad te voorkomen. Eerder had president Barack Obama laten doorschemeren dat de VS niet van hun vetorecht in de Veiligheidsraad gebruiken zouden maken om de resolutie tegen te houden. Door een beroep te doen op Rusland hoopte Kushner volgens Amerikaanse media dat de stemming zou worden uitgesteld tot na het vertrek van Obama uit het Witte Huis.

Aanvankelijk ontkende Flynn tegenover de FBI dat hij met Kisljak over de Veiligheidsraad-resolutie tegen Israël heeft gesproken. Maar volgens leden van Trumps overgangsteam was dat wel degelijk het geval. Volgens hen had Kushner Flynn opdracht gegeven ook ambassadeurs van andere landen uit de Veiligheidsraad te bewerken.

Kushner is al een paar keer verhoord door het team van de speciaal aanklager. Het gaat er nu om of zijn verklaringen stroken met wat Flynn, die nu met Mueller samenwerkt, tegenover Muellers medewerkers heeft bekend.

Ongetwijfeld zal Mueller ook via Flynn proberen uit te vissen of Kushner en Trumps zoon Donald jr. met de Russen contact hebben gehad over het publiceren van de gehackte emails van Hillary Clinton en haar campagneleider John Podesta. Die waren schadelijk voor de Democratische presidentskandidate.


Dit schreven we eerder over Trump en Rusland

Net sluit zich rond Trump-entourage: Flynn bekent liegen tegen FBI
Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, heeft bekend dat hij heeft gelogen tegen de FBI. Met deze schuldbekentenis is het onderzoek naar de Russische banden van Trumps campagneteam aangeland bij de binnenste cirkel van de president. Flynn heeft zijn medewerking toegezegd aan speciaal onderzoeker Robert Mueller, die nu verhalen hoort van iemand die waarschijnlijk alles weet.

Wat is nu écht belangrijk in de stroom aan nieuws rondom Trump, en wat is vooral afleiding? De Volkskrant brengt orde in de chaos met het Trumpfilter.

'Russen bewerken Trump al sinds 1987'
Volgens journalist Luke Harding zijn de Russen al jaren bezig met het bewerken van Trump. Al in 1987 nodigde de KGB Trump uit voor een bezoek aan het land. (+)

Leugens breken het Trump-kamp op
Het flexibel omgaan met de werkelijkheid kan Trump meer kosten dan hem lief is, betoogt correspondent Michael Persson.

'Speciaal aanklager Mueller gaat zo grondig te werk, daar kan Trump nog lang last van hebben'
VS-deskundige Koen Peterson analyseert het proces rond Trumps banden met Rusland, en komt tot de conclusie dat de zaak nu toch wel heel dichtbij de president komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden