Na Bannon verlaat ook omstreden adviseur Gorka het Witte Huis

Sebastian Gorka werkt niet langer in het Witte Huis. De omstreden adviseur, die president Donald Trump op het gebied van veiligheid en terrorisme bijstond, laat aan persbureau AP weten dat hij uit eigen beweging is vertrokken. Het Witte Huis bevestigt dat Gorka er niet langer werkzaam is, maar ontkent dat hij zelf ontslag nam.

redactie
Sebastian Gorka. Beeld afp
Sebastian Gorka.Beeld afp

De ultra-rechtse Gorka wilde tegenover het persbureau niet ingaan op de reden voor zijn vertrek, maar verwees wel naar delen van een ontslagbrief die zijn gepubliceerd op website The Federalist. Hierin schrijft hij onder meer dat 'mensen die de Make America Great Again-politiek het meest belichamen en vertegenwoordigen' de afgelopen maanden 'intern zijn tegengewerkt, systematisch verwijderd en ondermijnd'. Make America Great Again (vaak aangeduid als MAGA) was de campagneslogan van president Trump.

De 46-jarige Gorka was regelmatig te zien op de Amerikaanse televisie, waar hij het beleid van Trump verdedigde. Hij werd in Londen geboren als kind van Hongaarse ouders, maar is inmiddels Amerikaans staatsburger. Zijn expertise op het gebied van veiligheid en terrorisme werd door menig expert in twijfel getrokken.

Na de verkiezingen kwam hij in het Witte Huis terecht als lid van de Strategic Initiatives Group, een denktank die verantwoording aflegde aan Trumps schoonzoon Jared Kushner en toenmalige strateeg Steve Bannon. Deze commissie werd al snel ontbonden.

Vier scenario's na Trumps chaotische presidentsdebuut: wordt Trump in toom gehouden of komen de Republikeinen in opstand? (+)

Bannon is terug bij ultra-rechtse site Breitbart en belooft 'oorlog' tegen Trumps opponenten.

Steve Bannon

Gorka zat op één lijn met Steve Bannon, de strateeg van Trump die een week geleden vertrok uit het Witte Huis. De twee werkten ook al samen bij de ultra-rechtse website Breitbart. Bannon keerde op de dag van zijn vertrek al terug bij Breitbart, het medium dat hij groot maakte voordat hij topadviseur werd.

Het vertrek van Bannon kwam vlak na het aantreden van Trumps nieuwe stafchef, John Kelly. Die was na overleg met Bannon overeengekomen dat hij zijn functie zou neerleggen, aldus een verklaring. Kelly werd aangesteld om rust rondom president Trump creëren en Bannon liet zich moeilijk sturen. Bronnen in het Witte Huis zeggen dat Kelly ook achter het vertrek van Gorka zit.

De mensen rondom Trump

Raakt u af en toe de weg kwijt in het doolhof van adviseurs en strategen rondom Donald Trump? Gaat er wel een belletje rinkelen tijdens het lezen, maar weet u de persoon in kwestie niet meer precies te plaatsen? Wij zetten voor u de (ex-)hoofdrolspelers rondom Trump op een rij. Klik op een portret om de beschrijving te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden