Opinie

'Na Assad zal Syrië een hel zijn voor christenen'

In de 'bevrijde' delen van Syrië heerst de terreur van de sharia. Met indirecte steun van Nederland, schrijft Nurcan Yilmaz, voorzitter van de Suryoye Aramese federatie Nederland.

Een verwoeste wijk in Aleppo, Syrië.Beeld anp

'Ik wilde de bunker uit voor eten', vertelde mijn overgrootvader toen we als kleine kinderen om hem heen zaten en luisterden naar het verhaal van 1915, de Turkse genocide op de Aramese, Griekse en Armeense christenen in Turkije. In deze bunker verstopten alle inwoners van zijn dorp zich en maanden achtereen kwamen ze er niet uit. Uit wanhoop op zoek naar eten dat er niet was, kwamen ze toch naar buiten. Zo ook mijn overgrootvader. Toen hij buiten kwam, werd hij gegrepen en ontvoerd door een hoge Koerdische officier. Hij was destijds dertien jaar en werd zeven jaar lang als slaaf gebruikt en bekeerd tot de islam.

Nu de talloze verhalen van christenen die hetzelfde meemaken in Syrië de wereld rond gaan, lijkt de geschiedenis zich te herhalen voor het Aramees-christelijke volk dat, ondanks systematische marginalisering en vervolging, al duizenden jaar woont in Syrië, Turkije en Irak. Was het Turkije in de Eerste Wereldoorlog en Al-Qaida in Irak tijdens de Amerikaanse inval (2003), nu zijn het in Syrië allerlei internationale jihadgroeperingen.

De verhalen van verkrachtingen, moorden en ontvoeringen klinken de overlevenden van de Turkse genocide en hun nabestaanden erg bekend in de oren. Met de recente ontvoering van twee bisschoppen van de Syrisch-orthodoxe en Grieks-orthodoxe kerk in Aleppo is niettemin een nieuwe fase in het Syrische conflict aangebroken. Tot dusverre werden waarbij christelijke geestelijken enigszins ontzien uit vrees dat de wereld zou meekijken. Het conflict is nu echter beland in de schaamte-voorbijfase.

Hartverscheurende verhalen
Mijn federatie krijgt dagelijks hartverscheurende verhalen te horen van christelijke gezinnen die Syrië zijn ontvlucht. Vaders die worden bedreigd met ontvoeringen, martelingen en bekeringen tot de islam van hun zonen en dochters. De islamitische staat die de rebellen in Syrië willen stichten is in een gevorderd stadium van ontwikkeling. Tegenwoordig verzoeken taxichauffeurs onder het mom 'voor uw en mijn veiligheid' hun vrouwelijke passagiers een hoofddoek te dragen. Bij weigering moeten ze uitstappen. Als ze geen hoofddoek bij zich hebben, krijgen ze die te leen van de taxichauffeur.

In Nederland voelt de Aramese gemeenschap zich machteloos. Wat te doen om ervoor te zorgen dat familieleden veilig zijn? Zij die Syrië zijn ontvlucht, wonen al maanden in kerken en kloosters in Turkije en Libanon. Een praktisch probleem is dat de financiële middelen van deze instellingen niet oneindig zijn.

Al het geld dat in Nederland is ingezameld voor Syrië, wordt doorgestuurd naar de regionale VN-vluchtelingenkampen. Helaas zijn dat net de kampen die de christelijke vluchtelingen uit Syrië mijden uit angst voor sektarisch geweld. Waarom worden de kerken en organisaties niet gesteund die al maanden honderden gezinnen opvangen? Zij bieden immers dezelfde hulp als de VN-kampen, binnen de grenzen van hun mogelijkheden.

Vergetelheid
Het steekt om te zien dat zo'n oud volk in vergetelheid dreigt te raken. De wereld was destijds onkundig van de Turkse genocide. Maar nu er volop gebruik wordt gemaakt van Facebook en Twitter lijkt er nauwelijks iets te veranderen.

De jihadisten die in Syrië strijden - waarvan een deel uit Nederland en andere Europese landen komt - ontnemen dat kleine beetje vrijheid dat het Syrische volk, vooral de christenen, Alevieten en vrijzinnige soennitische moslims, onder Assad nog hadden. Ze dwingen de Syriërs te leven onder middeleeuwse omstandigheden, waarbij de sharia ofwel de islamitische wetgeving de maatstaf is.

Ik ben er trots op dat ik in een land als Nederland ben opgegroeid, waar vrijheid en veiligheid voor iedereen voorop staan. Daarom is het des te moeilijker te beseffen dat mijn regering, die moraal hoog in het vaandel heeft en mij hier vrijheid en veiligheid biedt, moordzuchtige groeperingen in Syrië op een indirecte manier steunt. Terugkijkend naar de onjuiste en rampzalige besluiten van het toenmalige Nederlandse kabinet gedurende de invasie en verwoesting van Irak sinds 2003 lijkt deze Nederlandse regering dezelfde fouten te herhalen. Lieve vrijheid, schaam je je niet voor de westerse politici?

Nurcan Yilmaz is voorzitter van de Suryoye Aramese federatie Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden