Na Antalya spijkers met koppen in Parijs

De G20 in Turkije is de laatste stop voor wereldleiders voordat ze zich op 30 november verzamelen in Parijs voor de VN-klimaatconferentie. Drie vragen over het belang van deze klimaattop.

Ben van Raaij
null Beeld Mike Roelofs
Beeld Mike Roelofs

Waarom is de klimaattop in Parijs zo belangrijk?

Tienduizenden afgevaardigden van 195 landen en duizenden bedrijven en ngo's komen in Parijs bijeen om afspraken te maken over de bestrijding van de klimaatverandering, de opwarming van de atmosfeer door de uitstoot van broeikasgassen. Op de agenda staan zowel reductie van de uitstoot als het aanpakken van de gevolgen, zoals zeespiegelstijging, overstromingen en droogte.

Concreet gaat COP21 (Conference of the Parties) over nieuwe afspraken voor de periode vanaf 2020, het jaar dat het Kyoto Protocol uit 1997, het tot nu toe enige bindende klimaatverdrag, afloopt. Een eerdere poging hiertoe, de top van Kopenhagen in 2009, mislukte jammerlijk, onder meer doordat rijke en arme landen eindeloos bleven ruziën over de verdeling van de kosten.

Klimaat
Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Over die vraag wordt al decennia gebakkeleid. Dit is een van de verhalen uit een reeks in aanloop naar de grote, belangrijke klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs van 30 november tot en met 11 december 2015. Over problemen én hoopgevende ontwikkelingen uit Bangladesh, Groenland, Ethiopië, Spanje en Nederland.

Kijk ook op volkskrant.nl/klimaat voor speciale edities van deze verhalen, video, infographics en veel meer.

Wat is er al gedaan?

Een circus van klimaatdiplomaten is al sinds 2011 over de wereld getrokken om afspraken te maken over de procedures en de contouren van een akkoord. En afgelopen maanden hebben ruim 150 landen klimaatplannen ingediend bij de VN. In deze INDC's (Intended Nationally Determined Contributions) staat wat ze zelf tegen de opwarming willen doen en hoe ze dat denken te bereiken.

Sommige INDC's zijn ambitieus, andere totaal niet, en velen zijn vooral vaag. Eind oktober werd duidelijk dat de plannen opgeteld volstrekt niet voldoende zijn om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd onder 2 graden Celsius te houden, de door het VN-klimaatpanel IPPC 'veilig' geachte grens. Als alle landen zich aan hun beloften houden, blijft de stijging wel beperkt tot 2,7 graden Celsius, in plaats van 4 of 5 graden bij ongewijzigd beleid.

Het duurzaamste eiland ter wereld
El Hierro, het kleinste eiland van de Canarische eilanden, is hard op weg om het duurzaamste eiland ter wereld te worden. Hoe ze dat doen lees je hier.

Wat moet er in Parijs nog gebeuren?

De conferentie moet spijkers met koppen slaan over drie kwesties. Allereerst over een methode om de klimaatplannen van landen te beoordelen en te zorgen dat ze doen wat ze beloven. Vervolgens over de vraag hoeveel de rijke landen gaan betalen aan de arme om de gevolgen van de opwarming op te vangen (100 miljard dollar per jaar vanaf 2020). En tenslotte over een manier om gemaakte afspraken geregeld te toetsen en in ambitie op te rekken.

Heikel punt wordt de formulering van een akkoord (nu nog een wollig concept van ruim vijftig pagina's) dat door iedereen kan worden geratificeerd. Voor de Verenigde Staten mag het geen bindend verdrag zijn, omdat het dan net als het Kyoto Protocol kan stuklopen op een onwillig Congres. Andere partijen zoals de Europese Unie willen juist wel een verdrag. Mogelijk wordt het een tekst waarin sommige delen wel en andere niet bindend zijn: geen bindend verdrag dus, wel bindende afspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden