Na anderhalve week weer van de PVV-lijst gehaald

MAASTRICHT - Ze stond zesde op de PVV-lijst voor de Statenverkiezingen. Een tv-gesprek later is ze weer weg.

Kitty Nuyts op een screenshot van de website van de gemeente Maastricht.

Amper anderhalve week na de presentatie van de PVV-kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen in Limburg, is het al hommeles.

De Maastrichtse juriste Kitty Nuyts (50), nummer zes, is pardoes van de lijst gehaald omdat zij een interview voor de Limburgse tv-zender L1 heeft gegeven. Uit onvrede met het vertrek van Nuyts heeft de Maastrichtse student François Essers (26), 20ste op de lijst, besloten zich terug te trekken. Hij vindt de maatregel van de provinciale PVV-top onacceptabel.

Nuyts zit in de Maastrichtse gemeenteraad voor de Liberale Maastrichtse Partij (LPM). Ze vormt daarin een eenmansfractie, na een breuk met de VVD. Essers is 'burgerraadslid' voor de LPM. Nuyts' kandidatuur voor de provincieverkiezingen wekte in Maastricht al verbazing. Wilde ze overstappen naar de PVV? Nuyts zelf vindt van niet. In de gemeenteraad wilde ze voor de LPM blijven zitten, en in provinciale staten voor de PVV uitkomen. Ze was één van de 'twintig keien van kandidaten' die PVV-leider Geert Wilders eerder deze maand presenteerde in het zwaar beveiligde theaterhotel De Oranjerie in Roermond. Nu is ze gewipt. De PVV wil geen commentaar geven.

Wat is er gebeurd?
Nuyts: 'Een collega-raadslid had me gewezen op de advertentie van de PVV voor de provinciale staten. Bij het sollicitatiegesprek met Laurence Stassen (Europarlementariër, en lijsttrekker in Limburg) en Lilian Helder (Tweede Kamerlid) heb ik erop gewezen dat ik als fractievoorzitter van een lokale partij natuurlijk contact heb met de media. Ze vonden het geen probleem, als ik maar zorgvuldigheid zou betrachten.

'Vrijdagavond heb ik een interview gegeven aan L1 waarin ik heb uitgelegd wat mij heeft bewogen om voor de PVV in de staten te willen zitten. Een bijeenkomst van de PVV in Roermond op zaterdag heb ik niet bijgewoond, omdat ik griep had. In de tussentijd kreeg ik meer interviewverzoeken. Voor de zekerheid had ik op sommige vragen al antwoorden geformuleerd en die opgestuurd naar Roland van Vliet (Kamerlid, nummer twee in Limburg).

'Toen werd gezegd: geen mediacontacten meer, en maandag moest ik op een adres in Maastricht komen. Daar trof ik de eerste vier mannen op de lijst. Ze zeiden: we zullen maar meteen met de deur in huis vallen, maar we hebben je van de lijst gehaald. Ze verweten me dat ik wel een interview aan L1 had gegeven, maar niet op de partijbijeenkomst was. Ze zeiden ook dat er die zaterdag over me was gestemd. Dat iedereen woedend op me was en dat ze unaniem hadden besloten me van de lijst af te halen. Maar van François Essers, die er ook bij was, heb ik gehoord dat er helemaal niet is gestemd.'

Hoe kijkt u terug op uw korte flirt met de PVV?
'Ik vind het vreemd dat een partij die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting iemand schrapt vanwege een interview. Het gaat om niks. Maar die mannetjes zijn bang dat ik teveel stemmen trek. Jammer dat Wilders de verkeerde mensen aantrekt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden