Column

'Na 50Plus is het hoog tijd voor de Kinderpartij'

Kinderen zijn vaak de klos van maatregelen voor volwassenen. Het wordt hoog tijd hun belangen serieus te nemen, betoogt Malou van Hintum.

Premier Mark Rutte wordt bestormd door kinderen na afloop van de kinderpersconferentie tijdens de Jeugdjournaaldag in het Beeld en Geluid.Beeld anp

Vaak arm (1 op de 9), geen vanzelfsprekend recht meer op psychiatrische zorg (die wordt een gemeentelijke voorziening), en regelmatig de dupe van vechtscheidingen. Kinderen komen de laatste tijd vooral als slachtoffer in het nieuws.

Kinderen moeten het hebben van organisaties als de Kinderombudsman en Defence for Children die aandacht vragen voor hun positie en hameren op hun rechten. Maar ze hebben geen politieke vertegenwoordigers. We hebben 50Plus die opkomt voor de belangen van ouderen, we hebben een Partij voor de Dieren die haar best doet het leven en de dood van kippen, varkens en runderen netjes te regelen, maar een Kinderpartij is er niet.

Volwassenenbeleid
Waarom eigenlijk niet? Er is haast geen beleidsterrein te bedenken waarop het niet van belang is systematisch te toetsen wat voorgenomen maatregelen voor kinderen betekenen. Onderwijs, gezondheid en sport, infrastructuur, sociale zaken, veiligheid en justitie, financiën - ze zijn allemaal uiterst relevant voor (de toekomst van) kinderen.

Nu is het zo dat kinderen de dupe worden van beleid dat voor volwassenen is bedoeld. Wordt bijvoorbeeld besloten dat ouders in de bijstand een extra prikkel nodig hebben om te gaan werken en wordt daarom hun uitkering flink gekort, dan betekent dat vaak geen dagelijkse warme maaltijd en geen noodzakelijke nieuwe kleren voor hun kinderen. Zo worden de kinderen gestraft voor een situatie waar zij niets aan kunnen doen.

Kinderpardon
Kinderen die te maken hebben met asielrecht, jeugdzorg en jeugdstrafrecht worden lang niet altijd gehoord (jeugdzorg), ze moeten vaak verhuizen (asielzoekers) en ze kunnen als 16- en 17-jarige veroordeeld worden volgens het volwassenenstrafrecht (jeugdstrafrecht). In 2012 werd het kinderpardon ingevoerd, waardoor asielkinderen die voor hun 18de jaar langer dan vijf jaar in Nederland waren, hier mogen blijven. Maar dat geldt niet voor kinderen wier ouders vermoedelijk betrokken zijn bij oorlogsmisdaden (zie pagina 21) - alsof zulke kinderen ook schuldig zijn.

Ook over de inrichting van het gewone, dagelijkse leven zouden kinderen gehoord moeten worden. Het helemaal vol bouwen van de buitenruimte, betekent minder speelruimte voor kinderen. Veilige loop- en fietsroutes naar school zijn belangrijker dan een snelle autoweg. En als ouders zelf de zwemles van hun kinderen moeten betalen, worden kinderen in ons waterrijke land daarvan de dupe als hun ouders dat niet kunnen of willen.

Drie miljoen
In Nederland wonen bijna 3 miljoen kinderen van 0 tot 15 jaar. Overheid en sociale omgeving richten zich op deze kinderen via hun ouders. Dat is logisch, want die ouders zijn de eerstverantwoordelijken voor de opvoeding. Het moet niet zo zijn dat de overheid zich daarmee gaat bemoeien. Maar dat is tegelijkertijd ook frustrerend, omdat kinderen los van hun ouders eigen belangen hebben. Een Kinderpartij kan daarvoor opkomen, laten zien waar het beleid tekort schiet, en alternatieven aandragen. Als dat voor senioren en dieren lukt, waarom voor kinderen dan niet?

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh

In de Eerste Kamer nemen leerlingen deel aan de finale van het Debatspel de Derde Kamer. Onder leiding van de Kamervoorzitter, Fred de Graaf, nemen drie scholen in de plenaire zaal het tegen elkaar op.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden