Na 50 jaar levert Amerikaans schip weer goederen aan Cuba

Een vrachtschip uit Miami is gisteren in de Cubaanse hoofdstad Havana aangekomen. Het was de eerste rechtstreekse zending van goederen tussen de VS en Cuba sinds het Amerikaanse handelsembargo vijftig jaar geleden van kracht werd.

RIO DE JANEIRO - Het bedrijf International Port Corp (IPC) kreeg speciale toestemming van de Amerikaanse autoriteiten omdat het schip alleen humanitaire goederen zou vervoeren. 'We zijn ervan verzekerd dat niets van onze lading verkocht zal worden in Cuba,' aldus IPC woordvoerder Leonardo Sanchez-Adega.

De historische eerste vracht vertrok woensdag uit Miami en bevatte etenswaren, medicijnen, bouwmaterialen, kleding en elektronica. De tienkoppige bemanning leverde de vracht in Havana af, zonder daarbij aan land te gaan. Met een leeg schip keren ze terug naar Miami. In Cuba kunnen de geadresseerden hun pakket in de haven ophalen of door een pakketdienst thuis laten bezorgen.

Tot nu toe waren scheepszendingen naar Cuba alleen mogelijk via andere landen, waardoor het vaak twee maanden duurde voordat de spullen arriveerden. IPC wil voortaan iedere woensdag een schip volladen en binnen zestien uur naar Havana varen. 'Met name liefdadigheidsorganisaties, religieuze groepen en mensen met familie in Cuba hebben grote interesse in deze nieuwe dienst', aldus Sanchez-Adega.

In 1962 kondigde de Amerikaanse president John F. Kennedy het handelsembargo met Cuba af met als doel een einde te maken aan het communistische regime in Cuba. Het embargo is nog altijd van kracht. Zonder het beoogde resultaat overigens, Cuba heeft nog altijd een communistische regering.

De Verenigde Naties veroordelen het handelsembargo en dringen sinds twintig jaar aan op de opheffing ervan. De VS weigeren dat en leggen geregeld boetes op aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Het Nederlandse bedrijf ING kreeg vorige maand nog een boete van een half miljard euro opgelegd door de Amerikanen wegens illegale handel met Cuba.

De toestemming aan IPC voor het vervoeren van humanitaire goederen ligt in de lijn van president Obama, die een meer ontspannen relatie met Cuba nastreeft. In 2009 heeft Obama een einde gemaakt aan het verbod voor Cubaanse migranten om hun thuisland te bezoeken. Ook heeft hij restricties voor geldzendingen naar Cuba opgeheven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden