Na 273 dagen kregen we eindelijk de 'nieuwe Hillary' te horen

Clinton en Trump kemphanen lekker verder. De laatste beledigingen komen verrassend genoeg uit het kamp van Clinton, gericht aan Trump-stemmers. Daarnaast zetten we Hillary Clintons nieuwe strategie uiteen en hebben we een zondagmiddagactiviteit voor u in petto. U leest het in deze editie van de USA16-nieuwsbrief.

Hillary Clinton staat voor het eerst in 273 dagen journalisten te woord tijdens een persconferentie in haar vliegtuig. Beeld ap

Clinton noemt Trumps achterban 'racisten, seksisten, homofoben, xenofoben, islamofoben'

En weer verhardt de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een ster is in harde uitlatingen over zijn tegenstander Hillary Clinton is geen geheim. Maar Clinton sloeg dit weekend terug: de achterban van Trump is 'een stelletje sneue types', zei ze op een bijeenkomst met fondsenwervers. De helft zou volgens haar bestaan uit 'verwerpelijke types'. Inmiddels heeft ze spijt betuigd over haar uitlatingen: 'Veel van hen zijn hardwerkende Amerikanen.'

Ook zei ze wel 'erg generaliserend' gesproken te hebben. Clinton zal haar woorden voortaan voorzichtiger kiezen, maar dat betekent niet dat ze zich in zal houden. Naar eigen zeggen zal ze op 'schijnheiligheid en racistische retoriek' bij Trump en zijn volgers blijven wijzen. Hiermee lijkt ze opnieuw olie op het vuur te gooien in de alsmaar harder wordende strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Op de bijeenkomst haalde Clinton voor haar doen zeer hard uit naar Trumps achterban: 'Ze zijn racisten, seksisten, homofoben, xenofoben, islamofoben, noem maar op.' En de rest van Trumps volgers? Die zijn 'gewoon wanhopig op zoek naar verandering'.

Trump was uiteraard niet gediend van Clintons uitlatingen en diende haar van repliek via Twitter, waar hij haar 'erg beledigend' noemde jegens zijn aanhangers. Trumps campagneleider zei op zijn beurt dat Clinton 'miljoenen Amerikanen had beledigd'. Later liet hij weten dat de opmerking van Clinton bewees dat ze ongeschikt was voor het presidentschap.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Clintons eerste persconferentie in 273 dagen

Hoe gaat Clinton verder de strijd in?

'Hallo jongens, welkom in ons héle grote vliegtuig', zei Clinton maandag apetrots tegen de pers in haar nieuwe campagnetoestel, een Boeing 737 die ooit van het Nederlandse Corendon was. 'Ik ben zo blij dat jullie allemaal bij me zijn. Ik heb zo lang uitgekeken naar dit moment. Nee, écht waar. Zijn jullie er klaar voor? Ik wel.'

Het was voor het eerst sinds 273 dagen dat Hillary Clinton de pers te woord stond. Na weken van kritiek dat ze zich afschermde van de media, was het maandag tijd voor een klein charme-offensief van de 'nieuwe' Clinton. Het was Labor Day, dé start van de verkiezingscampagne, en de Democrate wilde een einde maken aan de aanzwellende kritiek dat ze lastige vragen ontweek. Over haar e-mailschandaal. Over het gedoe rond de Clinton Foundation.

Aan boord van haar 'Stronger Together'-vliegtuig, dat al de bijnaam 'Hill Force One' heeft gekregen, beantwoordde ze uitgebreid vragen. En ze lanceerde een keiharde aanval op Trump, zijn karakter en geschiktheid voor het presidentschap. Toegegeven, het was geen persconferentie waarop journalisten haar konden doorzagen. Maar voorlopig heeft Clinton de critici de mond gesnoerd dat ze het Witte Huis probeert te winnen door zoveel mogelijk te zwijgen over affaires die haar achtervolgen.

Ze trok dinsdag zelfs het boetekleed aan, meer dan ze tot nu toe heeft gedaan. 'Er zijn geen excuses hiervoor', aldus Clinton in een interview met ABC News over het gebruik van haar privémail. 'Ik neem de verantwoordelijkheid op mij. Ik heb een fout gemaakt. Ik zou willen dat ik het anders had gedaan. Nu zou ik het zeker niet meer zo doen.'

Heeft Clinton een kapitale fout begaan door vorige maand haar campagne op een laag pitje te zetten om geld op te halen, van Beverly Hills tot Martha's Vineyard? 'Peilingen?', lachte ze maandag nonchalant een vraag weg over twee peilingen waaruit blijkt dat de strijd is veranderd in een nek-aan-nekrace. 'Ik besteed geen aandacht aan ze. Goede of slechte peilingen.'

Maar schijn bedriegt, schrijft redacteur Stieven Ramdharie. Lees hier zijn heldere beschouwing waarin hij beschrijft hoe Clinton de komende maanden de aanval op Trump zal inzetten, terwijl ze zelf worstelt met de haar achtervolgende schandalen.

Hillary Clinton met een model van haar nieuwe vliegtuig. Beeld Getty

Journalistiek is vooral geluk

Oud-correspondent Paul Brill blikt terug op een liftontmoeting in 1988.

Geluk is een niet te onderschatten bestanddeel van het journalistieke vak. Meer dan eens ontstaan belangwekkende scoops en spraakmakende interviews door een fortuinlijk toeval. Geluk kun je afdwingen, zo wordt wel gezegd. Maar geluk kun je helaas ook verknoeien.

Dat laatste overkwam mij tijdens de Democratische conventie in 1988. Buitenlandse journalisten staan het laagst in de pikorde bij zo'n massaal evenement. Ze zitten in de verst afgelegen hotels en hebben de minste kans op interviews met partijkopstukken. De Milwaukee Journal Sentinel en de Sacramento Bee zijn van veel groter belang dan de Volkskrant.

De conventie speelde zich af in Atlanta en op een ochtend nam ik in een van de betere hotels de lift naar de bovenste etage, waar enkele delegaties uit zuidelijke staten zouden bijeenkomen. Op de tweede etage voegde een bekende verschijning zich bij mij: Al Gore. De betrekkelijk jonge senator uit Tennessee had in de voorverkiezingen meegedongen naar de nominatie, hij had het niet gehaald, maar werd gezien als een belofte voor de toekomst. Hier stond ik alleen met hem in de lift. Dit was mijn kans op een exclusieve quote. Maar ik had er hooguit twintig seconden voor. Koortsachtig zocht mijn brein naar een intelligente vraag. De bovenste verdieping naderde. 'How are you feeling, senator?', hoorde ik mezelf stamelen. Gore grijnsde: 'Great!'. De liftdeur ging open en weg was hij.

Drie maanden later kreeg ik een onverwachte tweede kans. De Democratische partij had een vliegtuig gecharterd naar Omaha, Nebraska, waar het tv-debat tussen running-mates Lloyd Bentsen en Dan Quayle plaatsvond. Door een misverstand in mijn voordeel was ik een van de drie journalisten die een plaats in het vliegtuig hadden gekregen. De halve partijtop zat voor me, met inbegrip van Gore. Hij kwam bereidwillig naast me zitten voor een gesprekje.

Het kan verkeren: na een half uur was ik blij dat hij opstond en ik iemand anders kon aanschieten. Wat een saaineus.

Beeld YouTube

Heeft u vanmiddag nog niks te doen?

Kom zondag om 16.00 uur naar de Rode Hoed in Amsterdam

De race om het Amerikaanse presidentschap gaat zijn eindfase in. In ons liveprogramma VK op Zondag blikken we vooruit op 8 november en de strijd die zich de komende maanden gaat ontvouwen. Paul Brill interviewt Ivo Daalder, verbonden aan de Chicago Council on Global Affairs en tussen 2009 en 2013 VS-ambassadeur bij de NAVO. Aansluitend volgt een debat over de hitte van de strijd met oud-correspondenten Arie Elshout (de Volkskrant), Charles Groenhuijsen (ex-NOS, auteur Iedereen houdt van mij) en Twan Huys (Nieuwsuur, auteur De Clintons). Zij blikken ook terug op de aanslagen van 11 september, wat zondag precies vijftien jaar geleden is. De gespreksleiding is in handen van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Naar VK op Zondag? Trump vind het een goed idee. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden