Na 18 jaar vertrekt Israël uit Libanon

14 maart 1978..

19 maart 1978

De Veiligheidsraad roept Israël in resolutie 425 op zich onmiddellijk terug te trekken en brengt een vredesmacht op de been: Unifil. Het Israëlische leger trekt zich terug, maar draagt gebieden over aan bevriende christelijke milities.

6 juni 1982

Israël onderneemt een nieuwe invasie in Zuid-Libanon: Operatie Vrede in Galilea. Het Israëlische leger belegert Beiroet twee maanden lang. Tussen 15 augustus en 3 september trekt PLO-leider Arafat alle elfduizend strijders uit Beiroet terug. Ook duizenden Syrische soldaten vertrekken.

mei 1983

Libanon en Israël sluiten een akkoord. Syrië legt zich er echter niet bij neer. Israël en de christelijke militie SLA (Zuid-Libanese Leger) houden daarom het zuiden van Libanon bezet. Syrië blijft met troepen aanwezig in het noorden en de Beka'a-vallei.

juni 1985

Het Israëlische leger trekt zich terug op een klein grensgebied in Zuid-Libanon, de 'veiligheidszone'. Dit is de zone die Israël nu bezig is te ontruimen.

Er volgt een lange periode waarin Palestijnse commando's en in toenemende mate fundamentalistische Hezbollah-strijders aanvallen doen op het Israëlische leger in Libanon en Noord-Israël, steevast gevolgd door vergeldingsacties van de Israëlische luchtmacht.

april 1996

Israël voert een grote militaire operatie uit tegen Hezbollah: Operatie Druiven der Gramschap. Bij een bombardement op een Unifil-kamp komen honderd Libanese burgers en vier Unifil-soldaten om het leven.

maart 1998

Premier Netanyahu kondigt aan dat Israël zich neerlegt bij resolutie 425, maar eist dat de VN zorgen voor veilige grenzen. Libanon blijft onvoorwaardelijke terugtrekking eisen. Hezbollah voert zijn acties op.

17 mei 1999

Ehud Barak wint de Israëlische verkiezingen. Hij heeft beloofd de Israëlische troepen binnen een jaar uit Zuid-Libanon te zullen terugtrekken. De raketaanvallen van Hezbollah en de vergeldingsacties van de Israëlische luchtmacht gaan echter onverminderd door.

5 maart 2000

Het Israëlische kabinet gaat akkoord met premier Baraks voorstel om de terugtrekking vóór juli te voltooien, ook als er geen vredesakkoord met Syrië en Libanon is gesloten.

22 mei 2000

Het SLA vlucht uit zijn bolwerken. Hezbollah rukt op. Het Israëlische leger versnelt de terugtrekking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden