Na 18 jaar gesprek tussen Bouterse en president Venetiaan

De Surinaamse president Ronald Venetiaan, een van de grootste tegenstanders van Desi Bouterse, zal vandaag voor het eerst in 18 jaar een gesprek hebben met de ex-legerleider. Bouterse, die op 12 augustus wordt beëdigd, heeft het onderhoud aangevraagd om de overdracht van de macht te bespreken.

Dit wordt bevestigd door het secretariaat van Venetiaan en door Bouterses kabinetschef Winston Lackin. De ontmoeting, gepland voor 20.00 Nederlandse tijd, is hoogst opmerkelijk omdat beide politici elkaar niet kunnen luchten. Ook proberen ze elkaar al 18 jaar, onder andere in het parlement, te ontlopen.

Venetiaan feliciteerde Bouterse niet toen deze vorige week in het parlement werd gekozen tot president. Ook noemde hij Bouterses naam geen enkele keer in zijn reactie in het parlement op diens verkiezing. Dit kwam Venetiaan daarna op veel kritiek te staan.

President Venetiaan, wiens Nieuw Front-coalitie in mei terugviel van 23 naar 14 zetels, was aanvankelijk huiverig om het gesprek met Bouterse aan te gaan. Eerst wilde hij weten waarover de oud-bevelhebber wilde praten. Pas nadat het gevolg van Bouterse uitleg had gegeven over de onderwerpen, stemde Venetiaan dinsdag schoorvoetend in met het onderhoud. Volgens Lackin was eerder ook een brief naar Venetiaan gestuurd om de inauguratie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Machtsoverdracht

Het secretariaat van Venetiaan is belast met de organisatie van de machtsoverdracht, zoals de beediging van Bouterse en de uitnodiging van buitenlandse regeringsleiders. Vanwege de animositeit tussen beide politici, wordt in Suriname afgevraagd hoe de beediging zal plaatsvinden. Volgens het protocol moet Venetiaan, als vertrekkend president, de ambtsketen aan Bouterse overdragen. Het is geen geheim dat Venetiaan hiervoor weinig voelt. Lackin: 'Alles zal nu besproken worden.'

Venetiaan was minister van Onderwijs in het kabinet-Arron dat op 25 februari 1980 werd afgezet door 16 sergeanten, onder wie Bouterse. Een flink deel van de 15 vooraanstaande Surinamers die in december 1982 door het leger werden geexecuteeerd in Fort Zeelandia, kende hij persoonlijk. Vanaf 1991, toen Venetiaan voor het eerst president was, kwam de Nieuw Front-leider regelmatig in botsing met Bouterse. Een jaar later werd Bouterse gedwongen terug te treden als bevelhebber van het leger.

Decembermoorden

Sindsdien heeft Venetiaan volop gehekeld, vooral vanwege diens rol bij de Decembermoorden. Ook waarschuwde hij bij elke verkiezing de Surinamers voor een terugkeer van de militaire dictatuur als Bouterse weer aan de macht zou komen. Bouterse op zijn beurt nam Venetiaan ook vaak op de korrel. Zo bestreed hij dat Venetiaan, die in Suriname 'de man met 10 schone vingers wordt genoemd', een smetteloos blazoen had.

Bouterse reageerde luchtig toen hem vorige week werd gevraagd waarom Venetiaan hem niet persoonlijk had gefeliciteerd. 'Dat was Venetiaan zijn stijl', zei hij op een persconferentie. 'Ik heb er geen aanstoot aan genomen.' De verkiezingen van mei werden voor Venetiaan, die drie keer president was, een grote deceptie. Zijn Nationale Partij Suriname (NPS), een van de oudste partijen van Suriname, haalde slechts 4 zetels. Bouterses NDP, die deel uitmaakt van de Mega Combinatie, won 19 van de 51 parlementszetels.

Desi Bouterse, hier nog op campagne in april 2005 (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.