Nieuws

Na 13 maanden heeft Libanon weer een regering, met de rijkste man van het land als premier

Na een politieke impasse van dertien maanden heeft Libanon weer een regering, met als premier Najib Mikati, de rijkste man van het land. Mikati wil zo snel mogelijk met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek om een uitweg uit de ernstige economische crisis te zoeken.

Marije Vlaskamp
Mikati kreeg tijdens een toespraak tranen in zijn ogen toen hij sprak over burgers die geen pijnstillers of melk voor hun kinderen kunnen kopen. Beeld AFP
Mikati kreeg tijdens een toespraak tranen in zijn ogen toen hij sprak over burgers die geen pijnstillers of melk voor hun kinderen kunnen kopen.Beeld AFP

De vorige regering vertrok vanwege de verwoestende explosie in de haven van de hoofdstad Beiroet, ruim een jaar geleden. Mikati, een Sunni-moslim, was in 2005 al eens interim-premier van Libanon. Vervolgens was hij van 2011 tot en met februari 2014 opnieuw premier.

Mikati’s kabinet staat voor een lastige opgave: om financiële hulp van het IMF en buitenlandse donoren te krijgen zijn ingrijpende hervormingen nodig, bijvoorbeeld om de ingesleten corruptie bij de overheid aan te pakken. Mikati kondigde aan ook Arabische buurlanden te vragen om economische hulp, maar dat ligt voor bijvoorbeeld Saudi-Arabië gevoelig omdat de sjiitische groepering Hezbollah veel invloed in Libanon heeft.

Al voordat de haven van Beiroet in rook opging, was de economische situatie slecht. De ontploffing leidde tot massaprotesten en vervolgens het aftreden van de toenmalige premier Hassan Diab en zijn kabinet. Inmiddels staat Libanon financieel aan de rand van de afgrond en leeft driekwart van de bevolking onder de armoedegrens. Vorige maand werd het tekort aan brandstof zo nijpend, dat het land grotendeels stil kwam te liggen. De economische crisis vormt de grootste bedreiging voor de stabiliteit van Libanon sinds de burgeroorlog, die van 1975 tot 1990 duurde.

Mikati was in zijn eerste toespraak als premier vrijdag opvallend emotioneel. Met tranen in zijn ogen vertelde hij over de ontberingen van burgers die te arm zijn om een pijnstiller of melk voor hun kinderen te kopen. Hij deed een beroep op zijn collega’s om hun geschillen opzij te zetten, omdat hij met het IMF niet verder komt als hij thuis steeds stuit op politieke oppositie. Alle hervormingspogingen van de vorige regering liepen stuk op verzet vanuit de verschillende facties in de sterk verdeelde Libanese politiek.

Of Mikati genoeg tijd heeft om de chronische economische malaise te bestrijden, is de vraag. In de lente van 2022 houdt Libanon alweer parlementsverkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden