N-VA van De Wever vaagt Vlaams Belang van Dewinter weg

De Vlaams-nationalistische N-VA heeft zondag de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen gewonnen. In Antwerpen werd de partij van Bart De Wever de grootste. In veel andere Vlaamse plaatsen werd zijn partij de tweede of zelfs grootste partij. Veelal ten koste van het Vlaams Belang van kopstuk Filip Dewinter.

Redactie
De overwinningsspeech van Bart De Wever Beeld EPA
De overwinningsspeech van Bart De WeverBeeld EPA

De partij van Bart De Wever is al in het nationaal parlement de grootste partij, maar zit niet in de nationale regering. Daar komt nu ook een flinke plek in de Vlaamse gemeentes bij. 'We zijn in één klap verankerd in Antwerpen en in heel Vlaanderen', aldus De Wever.

Hij riep de huidige premier, de Franstalige socialist Elio Di Rupo, ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen. De Wever, die openlijk pleit voor een zelfstandig Vlaanderen, riep op om samen te werken aan een hervorming van België om de Franstaligen en Vlamingen het bestuur te geven dat ze verdienen. De Wever pleit voor een confederatie: een verbond tussen onafhankelijke staten Vlaanderen en Wallonië.

Vlaams Belang
De winst van de N-VA ging met name te koste van Vlaams Belang. Dewinter zei ook dat veel kiezers om strategische redenen zijn partij hebben ingeruild voor de partij van De Wever. De andere winnaars van de verkiezingen waren de groene partijen.

Bij de Vlaamse regeringspartijen is een verdeeld beeld te zien. De christendemocratische CD&V wist zich te handhaven en lijkt de grootste partij in heel Vlaanderen te blijven. De liberalen (Open VLD) verloren over het algemeen, maar het verlies was minder groot dan aanvankelijk gedacht. De sociaaldemocraten (sp.a) moesten wel bijna overal verliezen incasseren.

Kopstukken
Hoewel het ging om gemeenteraadsverkiezingen, deden veel nationale politieke kopstukken mee. Meerdere ministers gingen voor het burgemeesterschap en stonden op de kieslijsten. Ook Di Rupo zelf, die naast premier de burgemeester van Bergen (Mons) is.

De Wever kan bijna het burgemeesterschap van Antwerpen niet meer ontlopen nu zijn partij veruit de grootste partij wordt met ruim 36 procent. Hij wilde niet vooruitlopen op een mogelijke coalitie in Antwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden