N-Korea zet laatste waarnemers buiten

SEOUL Noord-Korea heeft dinsdag zes Poolse militaire waarnemers gedwongen hun basis aan de grens met Zuid-Korea te verlaten. Na het vertrek van de Polen zitten er geen internationale waarnemers meer aan de Noordkoreaanse kant van de grens....

AFP, Reuter

De zes militairen, die namens de Commissie van Toezicht van Neutrale Landen (NNSC) toezicht hielden op de naleving van het bestand tussen beide landen uit 1953, vertrokken vijftien seconden voordat een ultimatum afliep dat Pyongyang hen had gesteld.

De Poolse ambassade in Seoul kon het bericht niet bevestigen, maar acht het waarschijnlijk dat het Noordkoreaanse bewind in Pyongyang zijn eerdere dreigement heeft waargemaakt. De Polen was tot dinsdag de tijd gegeven het grondgebied van het communistische land te verlaten, zo niet, dan zou hen 'illegaal verblijf' ten laste worden gelegd.

'De Poolse delegatie verscheen vandaag niet op de plenaire bijeenkomst van de NNSC in (het bestandsdorp) Panmunjom', meldde VN-woordvoerder Jim Coles. Hij zei dat er nog geen formele bevestiging was dat de Polen weg waren. Wel was er een kolonne vrachtwagens en personenauto's gesignaleerd die het Poolse kamp dinsdag verliet.

De uitwijzing van de Polen wordt gezien als een verdere poging van Noord-Korea om de bestandsregeling uit te hollen, die aan het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-'53) werd getroffen. Vorig jaar trok Noord-Korea zijn delegatie terug uit de Militaire Bestandscommissie (MAC), die naast de NNSC werkt. Noord-Korea woont sindsdien geen bijeenkomsten meer bij en heeft in Panmunjom zijn eigen kantoor met militaire vertegenwoordigers geopend.

Onder de bestandsregeling van 1953 werden Polen en Tsjechoslowaken aan de noordkant van de demarcatielijn gestationneerd, en Zweden en Zwitsers aan de zuidkant.

Noord-Korea stelt dat Polen en Tsjechoslowakije geen bondgenoten meer zijn, sinds deze landen het communisme vaarwel hebben gezegd. Nadat Tsjechoslowakije in 1993 uiteenviel, stond Pyongyang niet toe dat een Tsjechische delegatie de Tsjechoslowaakse delegatie zou vervangen.

Pyongyang streeft naar directe militaire besprekingen met Washington om het bestandsakkoord van 1953 te vervangen door een bilateraal vredesverdrag. Noord-Korea zou door het aangaan van directe contacten met Washington een wig willen drijven in de verhouding tussen de VS en Zuid-Korea.

Vorig jaar beperkte Noord-Korea al de bewegingsvrijheid van de Polen. Die mochten niet meer buiten hun kamp komen, dat op één kilometer van de demarcatielijn ligt. Eerder deze maand lieten de Noordkoreanen de Polen weten dat zij eind februari water, elektriciteit en voedsel zouden afsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.