N-Korea zegt plutonium te hebben uitgebreid

Stap bedoeld om VS verder onder druk te zetten...

AP en Reuters

SEOUL Noord-Korea zegt de hoeveelheid plutonium waarover het beschikt, te hebben uitgebreid. De duizenden splijtstofstaven van de Yongbyon-reactor zijn opgewerkt om er plutonium uit te halen dat geschikt is voor een atoombom.

De bekendmaking dinsdag kwam een dag nadat Pyongyang opnieuw direct overleg had geëist met de VS over het nucleaire programma. Noord-Korea dreigde toen zijn ‘eigen weg te gaan’.

De opwerking van de achtduizend splijtstofstaven zou al in augustus zijn afgerond. Deskundigen denken dat het genoeg plutonium heeft opgeleverd voor het maken van één atoombom. Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat Pyongyang hiervoor al genoeg plutonium had voor het maken van 6 tot 8 kernwapens.

Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA, spreekbuis van het regime, is er vooruitgang geboekt bij het geschikt maken van het plutonium voor de productie van kernwapens. ‘Er is merkbaar succes geboekt bij het wapenklaar maken van het verkregen plutonium om zo onze nucleaire afschrikking te versterken’, meldt KCNA.

De Yongbyon-reactor werd in april opnieuw opgestart na de veroordeling door de VN en het Westen van een test van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket. Na een ondergrondse kernproef in mei, kondigden de VN sancties af.

Krachtens een overeenkomst met het Westen en de VN moet ‘Yongbyon’ ontmanteld worden. In ruil hiervoor kreeg Noord-Korea voedsel en brandstof toegezegd. In april staakte Pyongyang het ‘zespartijenoverleg’ met ondere andere de VS en China over de ontmanteling van het atoomprogramma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden