N-Korea wil toch verder praten over uitvoering verdrag

WASHINGTON Noord-Korea heeft maandag onvoorwaardelijk toegestemd in een voortzetting op hoger niveau van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over het Noordkoreaanse nucleaire programma....

AP; REUTER

Reuter, AP

De woordvoerder zei niet te kunnen zeggen wat de verandering in de Noordkoreaanse opstelling teweeg heeft gebracht. Aangenomen wordt dat China, 's lands enig overgebleven grote bondgenoot, druk heeft uitgeoefend.

Het is nog onduidelijk waar en wanneer de besprekingen, over de uitvoering van het vorig jaar tussen beide landen gesloten akkoord, zullen worden voortgezet.

Eerder had de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Robert Galluci, voorgesteld om in Genève verder te praten met zijn Noordkoreaanse tegenhanger. Op 21 april had Noord-Korea de besprekingen in Berlijn afgebroken, uit protest tegen de grote rol die Zuid-korea zou spelen bij de vervanging van de ouderwetse Noordkoreaanse kernreactoren.

Het land had gedreigd zijn kerncentrales, die krachtens het verdrag waren stilgelegd, weer op te starten als de VS niet aan de eisen tegemoet zouden komen. Waarnemers van het Atoomagentschap IAEA meldden echter dat niets erop wees dat dit dreigement ook werd uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden