N-Korea wil geen kernwapens ontwikkelen

Noord-Korea heeft géén plannen om kernwapens te ontwikkelen. Dat benadrukten hoge Noord-Koreaanse functionarissen woensdagmorgen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Ze vergaderen daar met hun Zuid-Koreaanse collega's over verbetering van de relatie tussen beide Korea's....

Zuid-Korea heeft zijn buurland gevraagd het nucleaire programma stil te leggen. Pyongyang zegt alleen kernenergie te willen opwekken.

De delegatie uit Noord-Korea kwam dinsdag in Seoul aan voor de vierdaagse gespreksronde. Op verzoek van de VS en Japan zal een belangrijk deel van het beraad gaan over de jongste crisis rond Noord-Korea.

Bij het begin van het eerste overleg herhaalde de Noord-Koreaanse delegatieleider de 'uitnodiging' aan het adres van de regering in Seoul om samen ten strijde te trekken tegen de Amerikaanse en internationale druk.

Functionarissen van het Rode Kruis in Noord- en Zuid-Korea hebben woensdag besloten een opvangcentrum voor familieleden te openen die sinds de Koreaanse Oorlog noodgedwongen gescheiden van elkaar leven. Het is de bedoeling dat zij elkaar regelmatig in het centrum, dat in april opengaat, kunnen ontmoeten. Van 20 tot 25 februari kunnen ongeveer honderd Zuid-Koreanen en een even groot aantal Noord-Koreanen hun verwanten ontmoeten in het toeristencentrum van de Kumgang-berg in Noord-Korea.

Het stalinistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea zijn formeel nog altijd in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een bestand, niet met een vredesakkoord. De scheidende Zuid-Koreaanse president en Nobelprijswinnaar Kim Dae-jung heeft zich altijd ingezet voor verbetering van de relatie tussen beide Korea's. Dat heeft onder meer geleid tot een historische ontmoeting tussen de staatshoofden van beide naties in 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.