N-Korea weigert weer inspectie brandstofstaven

AFP, DPA, Reuter

TOKYO/NEW YORK

Verwacht wordt dat de permanente leden van de Veiligheidsraad zich nu ernstig op sancties zullen beraden. Maar sommige delegaties in de Veiligheidsraad willen dat VN-secretaris-generaal BoutrosGhali Noord-Korea eerst met een verklaring of resolutie waarschuwt.

Twee van de vier IAEA-inspecteurs zijn na het mislukken van drie dagen van onderhandelingen met Noord-Korea naar het hoofdkwartier van het atoombureau in Wenen teruggekeerd. Twee zijn in NoordKorea achtergebleven om de ontwikkelingen te volgen.

Noord-Korea rechtvaardigde zaterdag zijn handelwijze met verwijzing naar de economische nadelen en gevaren voor de volksgezondheid die een opschorting van de vervanging van de brandstofstaven met zich mee zou brengen. Een voorstel dat Pyongyang op het laatste moment deed om de gebruikte staven op te slaan voor latere inspectie, werd door de IAEA afgewezen. IAEA-woordvoerder Meyer herhaalde dat het cruciaal is dat kan worden vastgesteld of de verwijderde staven dezelfde zijn als die in 1986 in de reactor werden geplaatst. Daartoe moeten de inspecteurs in staat zijn zelf staven uit te zoeken en te controleren. In brandstofstaven vormt zich plutonium dat er uitgehaald kan worden om atoombommen te maken.

Het hoofd van het IAEA, Hans Blix, schrijft in zijn rapport aan de Veiligheidsraad dat Noord-Korea de achtduizend brandstofstaven zo snel verwisselt dat er voor de IAEAinspecteurs slechts een paar dagen overblijven om aan monsters te komen. Zijn brief werd onmiddellijk voorgelegd aan de vijftien leden van de Veiligheidsraad, die zaterdag voor overleg bijeen waren.

Zuid-Korea heeft Noord-Korea er zaterdag voor gewaarschuwd dat er een 'gevaarlijke situatie' kan ontstaan als het doorgaat met het vervangen van de staven. Seoel heeft Pyongyang gevraagd hiermee onmiddellijk te stoppen en het NonProliferatie Verdrag na te leven.

Japanse kranten meldden zaterdag uit militaire bronnen te hebben vernomen dat Noord-Korea een proef voorbereid met een nieuwe raket die Japan kan bereiken. Volgens die bronnen deelde de Amerikaanse regering vorige week aan Japanse functionarissen mee dat via een satelliet voorbereidingen voor een proefvlucht zijn waargenomen. Vorig jaar testte Noord-Korea de Nodong-1-raket die een reikwijdte heeft van duizend kilometer en kan worden voorzien van chemische of kernkoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden